Pavel Koelizjnikov

'Topschaatsers Joeskov, Koelizjnikov, Fatkoelina niet op Spelen in 2018'

Het lijkt uitgesloten dat de Russische schaatsers Pavel Koelizjnikov, Denis Joeskov en Olga Fatkoelina over twee maanden actief zullen zijn op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

"Als je de sancties van het IOC leest, kun je alleen deze conclusie trekken", zegt Herman Ram van de Dopingautoriteit. "Ik denk dat het ook expliciet erin is gezet."

Het Internationaal Olympisch Comité maakte dinsdag bekend dat Rusland officieel geweerd zal worden van de Winterspelen in 2018. De straf is het gevolg van het gesjoemel door de Russen met dopingtests tijdens de Winterspelen van Sotsji (2014) en het feit dat de Russen jarenlang een door de staat gestuurd dopingnetwerk onderhielden.

'De lijn is helder: géén dopingverleden'

Ook IOC-lid Camiel Eurlings concludeert dat er weinig hoop kan bestaan voor sporters die al eens tegen de lamp zijn gelopen. "Ik denk dat de lijn heel helder is: geen dopingverleden. Niet bij de tests van het afgelopen half jaar, maar ook niet van daarvoor. Wat dat betreft heeft het IOC in zijn besluit duidelijk aangegeven wat de randvoorwaarden zijn om iemand uit te nodigen."

Dopingverleden Joeskov en Koelizjnikov

In de maatregelen staat dat Russische wintersporters pas kunnen deelnemen als ze op geen enkele wijze de dopingregels hebben overtreden. Fatkoelina is wegens haar betrokkenheid bij gesjoemel in Sotsji door het IOC al levenslang geschorst, Joeskov en Koelizjnikov hebben een dopingverleden.

Joeskov was in 2008 geschorst wegens gebruik van marihuana. Koelizjnikov stond als junior twee jaar buitenspel wegens overtreding van de dopingregels en vorig jaar was hij ook nog een van de vele atleten bij wie het verboden middel meldonium werd aangetroffen. De schorsing die hij voor dat laatste vergrijp kreeg opgelegd, werd later ingetrokken.

'Voor Rio lag de bewijslast nog andersom'

Toch is er een kans dat de betreffende schaatsers clementie krijgen. Ook voor de Spelen van Rio de Janeiro was de bovengenoemde regel namelijk van kracht, maar in de praktijk bleek dat voor een enkele dopingzondaar toch het licht op groen werd gezet.

Zo mocht zwemster Joelia Jefimova in Rio tegen alle verwachtingen in wel meedoen. Weliswaar was zij een keer geschorst vanwege een dopingovertreding, maar nadat ze haar uitsluiting had aangevochten bij het internationaal sporttribunaal CAS kon ze alsnog haar kunsten vertonen in Rio.

'In Rio lag de bewijslast andersom'

Het IOC blijkt lering te hebben getrokken uit de Jefimova-zaak. In de reglementen die dinsdag werden afgekondigd met betrekking tot Rusland en de Winterspelen van 2018 staat namelijk dat het Internationaal Olympisch Comité in alle gevallen het laatste woord heeft.

Eurlings: "Door de besluiten van vandaag is het nu het IOC dat individuele atleten gaat uitnodigen om te komen. In Rio was het nog zo dat je individuele atleten moest zien buiten te houden. Daar lag de bewijslast dus andersom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl