NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 1/12: Belastingdeal Oranjes en vuurwerkrapport gepresenteerd

Goedemorgen! Vandaag komt er een nieuwe impuls voor de vuurwerkdiscussie. En wordt het een spannende dag voor de Oranjes?

Vandaag blijft het in veel regio's grijs, maar aan zee maakt de zon meer kans. Onder de wolken wordt het amper 2 graden, aan zee 4 of 5. Morgen valt er in de loop van de dag regen, en in het oosten 's avonds mogelijk natte sneeuw. Vanaf zondag gaat de temperatuur omhoog en verdwijnt de koude lucht.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De discussie over Zwarte Piet is nog niet voorbij of de volgende eindejaarsdiscussie dient zich alweer aan: de Onderzoeksraad voor Veiligheid komt vandaag met een rapport over vuurwerk en openbare orde. De OVV pleit daarin voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, meldde RTL Nieuws gisteravond.

• Een spannende dag voor de koning en zijn familie? Vandaag wordt het onderzoek naar een mogelijke belastingdeal met de koninklijke familie gepresenteerd. Het gaat om een geheime deal uit de jaren 70. Daarbij zouden de Oranjes financiële afspraken hebben gemaakt over compensatie voor de belasting die ze moesten betalen over hun privévermogen.

• De eerste beelden van de Europese satelliet Tropomi worden om 11.00 uur door de ESA gepresenteerd in Duitsland. De satelliet, die vooral door Nederlandse instellingen en bedrijven is gebouwd, werd half oktober gelanceerd om luchtvervuiling en broeikasgassen te meten. Hij werkt boven verwachting goed: veel eerder dan verwacht levert hij duidelijke beelden.

• In Madrid moeten acht Catalaanse oud-ministers opnieuw voor de rechter verschijnen. Ze willen dat hun voorarrest wordt opgeheven. De ex-bewindslieden werden vastgezet nadat ze zich hadden ingezet voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

• De loting voor het WK Voetbal in Rusland is vanmiddag om 16.00 uur. Nederland doet niet mee, maar Marokko, met veel Nederlandse Marokkanen, heeft zich wél geplaatst. De loting is te zien op NPO 2 en nos.nl.

Wat heb je gemist?

• Het Argentijnse Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van de Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch. Woensdag is Poch vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime.

Ander nieuws uit de nacht:

Geen hoop meer dat 44 bemanningsleden Argentijnse onderzeeër nog leven: de Argentijnse marine stopt met de reddingsactie.

Traangas en waterkanonnen in Honduras na presidentsverkiezingen: in de hoofdstad Tegucigalpa zijn zeker twee agenten en twee demonstranten gewond geraakt.

VN: Iran fabriceerde raketten van rebellen Jemen: het land heeft de raketten geproduceerd die Houthi-rebellen uit Jemen hebben afgevuurd op Saudi-Arabië, staat in een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties.

En dan nog dit:

Een rel in Almere: de gemeente heeft een reclameblaadje voor de plaatselijk omstreden tuinbouwexpo Floriade vermomd als 'special' van huis-aan-huis-krant Almere Deze Week. Op de website van de echte krant probeert Almere Deze week de 'fout' te herstellen.

De huis-aan-huis-krant schrijft onaangenaam verrast te zijn dat de naam en lay-out "zonder enig overleg boven de uitgave is gezet door de Floriade B.V en de gemeente". De gemeente spreekt van een "fout", en heeft de verspreiding gestopt.

De omstreden reclamekrant van Almere Deze Week

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl