NOS Nieuws

Ducttape cruciaal in cold case brute overval op Zwolse bloemenhandelaar

Voor een gewelddadige overval op een bloemenkoopman in Zwolle, is na jaren een man van 39 uit Engeland veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Dat is een jaar minder dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Het gaat om een zogenoemde cold case. De overval was in 2003. Het slachtoffer was toen 79. De koopman werd thuis in zijn slaap overvallen en met ducttape vastgebonden in bed door de Brit en een mededader. Daarna staken ze hem in zijn hoofd, hals en in andere delen van zijn lichaam. Ze vertrokken zonder buit.

De bloemenhandelaar raakte ernstig gewond en moest na de overval naar een verzorgingshuis waar hij vorig jaar overleed. In het onderzoek naar de zaak zat jarenlang geen beweging. Totdat de Engelsman in beeld kwam na een match in een Britse dna-databank. Zijn erfelijk materiaal was gevonden op drie plaatsen op de tape die is gebruikt om de handelaar vast te binden. Het was gemengd met het dna van het slachtoffer.

Ducttape

De Engelsman zegt dat hij niets te maken had met de overval. De rol ducttape zat in een gereedschapskist die hij had uitgeleend, is zijn verklaring. De tape had hij eerder gebruikt bij het klussen en weer terug op de rol gedaan om opnieuw te kunnen gebruiken. Dat zou ook de reden zijn dat zijn dna erop zat.

De rechtbank Overijssel vindt dit verhaal niet aannemelijk. Volgens de rechter staat vast dat de 39-jarige man een van de twee overvallers is. In oktober 2015 werd een Enschedeër van 35 door de rechtbank vrijgesproken in deze zaak. Het hoger beroep tegen hem loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl