Frank Huiting
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

'Tientallen meldingen van seksueel misbruik bij Jehova's Getuigen'

Bij een stichting die is opgericht om seksueel misbruik door Jehova's Getuigen aan de kaak te stellen, zijn in een week tijd 46 meldingen binnengekomen. Dat zegt Frank Huiting, een van de oprichters. Hij noemt het aantal meldingen schokkend.

Ruim een week geleden kondigde Huiting de stichting aan. Volgens de initiatiefnemers worden slachtoffers niet gehoord binnen de gesloten gemeenschap en wordt daders de hand boven het hoofd gehouden.

Die ervaring heeft Huiting ook. Hij groeide op in de besloten gemeenschap van Jehova's Getuigen. Hij werd vanaf zijn zevende jarenlang misbruikt. Toen Huiting zijn ouders vertelde wat hem was overkomen, besloten ze geen aangifte te doen. Hij vertelde een week geleden dat een ouderling dat had afgeraden. "Dan komen er koppen in de krant en dat willen we niet."

Op de goede weg

Naar aanleiding van zijn verhaal kreeg hij veel reacties, zegt hij tegen RTV Noord. "Die zijn over het algemeen heel positief. Ik krijg vaak te horen dat het dapper is en ook heel nodig dat dit verhaal naar buiten komt. We zijn op de goede weg."

De afgelopen week hoorden medewerkers van de stichting verhalen aan van andere mensen die zijn misbruikt door Jehova's Getuigen. "Het feit dat er zo veel meldingen binnen zijn gekomen, zegt eigenlijk al genoeg. Er zijn zeker honderden gevallen in Nederland die eigenlijk naar buiten zouden moeten komen." Maar volgens Huiting durven veel mensen niet te praten.

Luisterend oor

Reclaimed Voices, de stichting die Huiting met anderen oprichtte, is vooral bedoeld als luisterend oor. De medewerkers willen dat slachtoffers zich uitspreken. Ook hopen ze dat ze aangifte doen van het misbruik. De stichting biedt zelf geen professionele hulp. Dat wordt overgelaten aan de professionals, zegt Huiting.

"Mensen hebben soms jarenlang met dit geheim rondgelopen. En het feit dat ze naar buiten komen, kan voor hen al een opluchting zijn. Dat is ook mijn ervaring. Daarnaast willen we ze ook adviseren om professionele hulp te zoeken. Ook buiten de geloofsgemeenschap, bijvoorbeeld bij een maatschappelijk werker, psycholoog of een huisarts. Ga alsjeblieft praten."

Een vuist maken

De organisatie wil zoveel mogelijk meldingen van seksueel misbruik verzamelen om "een vuist te maken richting het bestuur van Jehova's Getuigen Nederland" en richting de overheid. "We willen de overheid zover krijgen dat er een onderzoek wordt gedaan naar deze misstanden. En niet om de strijd aan te gaan, maar echt om het slachtoffer centraal te stellen."

Een woordvoerder van het landelijk bestuur van de Jehovah's Getuigen meldde vorige week open te staan voor een gesprek met de stichting. Maar volgens Huiting zijn ze nog een beetje terughoudend. "We hebben een open brief geschreven. Dat is ook een uitnodiging om in gesprek te gaan met het bestuur."

Advertentie via Ster.nl