De Japanse kustwacht bij het aangespoelde schip
NOS NieuwsAangepast

Schip met acht lichamen spoelt aan in Japan

Op de westkust van Japan is een schip met acht lichamen aangespoeld. De Japanse kustwacht vermoedt dat het gaat om Noord-Koreaanse vissers die problemen met hun schip hadden gekregen. De lichamen verkeerden in een vergaande staat van ontbinding.

De afgelopen week waren er soortgelijke incidenten. Zo werden dit weekend op een Japans eiland de halfvergane lichamen van twee mannen gevonden. Dat zij uit Noord-Korea komen, is zo goed als zeker, omdat ze Noord-Koreaanse sigaretten en zwemvesten met Koreaanse lettertekens bij zich hadden.

Vrijdag spoelde op de Japanse westkust een houten vissersschip met acht Noord-Koreanen aan. Zij vertelden dat ze door motorproblemen de controle over hun schip waren kwijtgeraakt.

Oude schepen

Een onderzoeker van een instituut voor Noord-Korea-studies in Zuid-Korea zegt tegen persbureau Reuters dat deze incidenten te maken hebben met de voedseltekorten in Noord-Korea.

"Noord-Korea zet de vissers onder druk om meer vis te vangen", zegt hij. "Kleine en oude schepen die verder uit de kust varen, zijn kwetsbaar als het slecht weer wordt."

In november is het op de zee tussen de beide Korea's en Japan vaak slecht weer. De noordwestenwind en de stroming brengen op drift geraakte schepen dan richting Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl