Myanmar bereidt zich voor op de komst van de paus
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 27/11: Paus naar Myanmar en EU stemt over Roundup

Goedemorgen! Vandaag stemt de EU over de omstreden onkruidverdelger Roundup. Mag glyfosaat weer minimaal vijf jaar gebruikt worden in de landbouw? En koningin Máxima reikt vanmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan schrijver Geert Mak.

Er trekt vandaag een deken met regen over het land. In de loop van de dag wordt het in het noordwesten af en toe droog, maar in Limburg duurt de regen nog mogelijk tot morgenavond. Het wordt 7 tot 10 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De EU-lidstaten beslissen vandaag over het gebruik van het omstreden middel glyfosaat, beter bekend als onkruidverdelger Roundup. Volgens sommige onderzoekers is het middel schadelijk voor mens en milieu, maar veel boeren zeggen er baat bij te hebben. Bij eerdere stemmingen konden de landen het niet eens worden.

• Een man uit Lelystad moet zich vanmiddag voor de rechter verantwoorden wegens groepsbelediging. In 2015 zou hij beledigende teksten onder een bericht van actiegroep Kick Out Zwarte Piet hebben geplaatst. "Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen", zou de verdachte hebben geschreven.

• De paus begint aan een bezoek aan Myanmar en Bangladesh. Tussen de twee landen is net een akkoord gesloten over de terugkeer van Rohingya-vluchtelingen.

• Koningin Máxima reikt vanmiddag in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan schrijver Geert Mak. Hij krijgt de prijs en 75.000 euro vanwege zijn grote staat van dienst als schrijver van boeken over onze geschiedenis.

De vulkaan Agung spuwt sinds eergisteren as

Wat heb je gemist?

De Indonesische autoriteiten hebben het internationale vliegveld van Bali gesloten vanwege de as spuwende vulkaan Agung. Tienduizenden reizigers zijn gestrand. Ook hebben de autoriteiten het dreigingsniveau verder verhoogd. Inwoners die in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan wonen worden geëvacueerd. In september gebeurde dat ook al toen de vulkaan rommelde maar niet uitbarstte.

Ander nieuws uit de nacht:

In een aantal Roemeense steden zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan. Ze protesteren tegen plannen van de regering. Die wil anti-corruptiewetten versoepelen en de rechterlijke macht strenger controleren.

De technologiesector in Amsterdam is goed voor ongeveer 60.000 banen. Dat is ongeveer 11 procent van het totale aantal banen in de hoofdstad.

Ondernemers in de auto- en motorbranche hebben opnieuw meer omzet geboekt. Het gaat in het derde kwartaal om bijna 4 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

En dan nog dit:

Jongeren stoppen steeds eerder met sporten. In 2001 zat 80 procent van de jongeren tussen 12 en 20 jaar op voetbal, hockey, tennis of een andere sport. Nu is dat nog maar iets meer dan 70 procent. Een half miljoen jongeren zit dus stil, is de conclusie van een onderzoek van het Mulier Instituut, waar De Telegraaf over schrijft. Volgens deskundigen komt dat mogelijk door computerspelletjes en de smartphone. Overigens gebeurt bij 65-plussers het tegenovergestelde: zij gaan steeds met langer door met sporten.

Zo'n 70 procent van de jeugd staat regelmatig op het sportveld

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl