NOS Nieuws

Politie Brussel had sms-berichten waarin tot rellen werd opgeroepen

De Belgische politie heeft sms-berichten onderschept waarin werd opgeroepen wanorde te creëren bij een betoging gisteren in Brussel. Dat betekent dat de politie vooraf wist dat er kans was op rellen, zegt een politiemedewerker tegen de VRT.

Dat de betoging niet is verboden, is volgens de medewerker een beslissing van de burgemeester.

Tientallen relschoppers richtten bij een protest tegen slavernij in Libië vernielingen aan en zochten de confrontatie met de politie. Een agent liep een schedelbreuk op toen een steen tegen zijn hoofd werd gegooid.

Het was de derde keer in drie weken dat jongeren in Brussel vochten met de politie. Gisteren gebeurde dat dus na een anti-slavernijbetoging, op 15 november na een bijeenkomst van jongeren met een socialemedia-ster en de rellen op 11 november volgden na de plaatsing van het Marokkaanse voetbalelftal voor het WK.

Netwerk

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vermoedt daarom dat de rellen van gisteren en de keren daarvoor zijn georganiseerd en laat onderzoeken of een netwerk van infiltranten ervoor verantwoordelijk is.

Tegen de VRT zegt de politiemedewerker dat een deel van de moslimgemeenschap betrokken was bij de feiten. "En nu zijn er sterke aanwijzingen dat het uit hetzelfde milieu komt als de vorige rellen". Hij denk niet dat een specifieke groep of personen achter de rellen zitten.

Door de rellen komt ook de vraag weer op of of de politie in Brussel wel goed georganiseerd is. Brussel heeft zes verschillende politiekorpsen en kreeg eerder veel kritiek na de aanslagen in Brussel in maart 2016.

Korps te blank

Maar het is niet alleen de organisatie, ook de samenstelling van het politiekorps is onderdeel van het probleem, zegt de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets tegen correspondent Sander van Hoorn.

"We moeten zorgen dat de politiemensen beter weten wat er leeft in die wijken. Daarvoor hebben we een diverser korps nodig, nu is het te blank, terwijl het eigenlijk een weerspiegeling moet zijn van de diversiteit van Brussel."

De Belgische website voor onderzoeksjournalistiek Apache schat dat maar 3 procent van de Brusselse agenten een migratieachtergrond heeft en in een recent artikel wordt gewezen op nog een ander probleem: maar één op de tien agenten woont zelf in de hoofdstad.

Een oplossing voor de Brusselse politie kan het samenvoegen van al die korpsen zijn, zegt Van Hoorn. "Zodat je sneller kunt optreden, en dat ze beter de wijken in gaan. Een discussie die we ook in Nederland gehad hebben."

Staatssecretaris Debaets neemt Nederland als voorbeeld: "Ik ben groot voorstander van een plan uit Nederland, het schooladoptieplan, omdat we toch wel voelen dat de jongeren heel vijandig tegenover de politie staan en we moeten dat vertrouwen terug opbouwen. Met dat plan heb je een wijkagent die op geregelde basis bij een school langs gaat en daar lessen geeft. Zo gaan de kinderen op een andere manier naar de politie kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl