Thierry Baudet, de oprichter van Forum voor Democratie
Aangepast

Baudet versus Rutte: de strijd om de rechtse kiezer

Ze zijn pas 14 maanden een politieke partij. Na een bliksemcampagne op de sociale media, kwamen ze met twee zetels in de Kamer. Inmiddels hebben ze naar eigen zeggen zeventienduizend leden en doet het Forum voor Democratie (FvD) volop mee in de strijd om de rechtse kiezer.

"Wij zijn de laatste generatie die het tij nog kan keren en we hebben er onwijze zin in." FvD-leider Thierry Baudet vreesde vandaag in Amsterdam dat we Nederland binnen 15 tot 20 jaar kwijt zijn, als de huidige politiek zo doorgaat.

Want wat is er met ons land aan de hand? vroeg Baudet zich af. "Dat we onze helden van vroeger niet meer mogen eren? Niemand neemt het besluit dat de schade van de Groningers vergoed wordt. En niemand beslist dat militairen de goede uitrusting krijgen."

In de laatste Peilingwijzer - het gewogen gemiddelde van verschillende peilingen - groeit de partij van Baudet inmiddels naar negen tot elf zetels.

En er was nog een partijcongres. Daar selfies met een premier die al zeven jaar regeert, het beeld van een solide partijmachine. Binnenkort bestaat de VVD zeventig jaar en vandaag was al weer het 144ste partijcongres.

De liberalen zijn onverstoorbaar aan de macht, maar hebben daarmee al veel politieke compromissen moeten sluiten. Niet tot ieders tevredenheid. Kort na de start van het nieuwe kabinet daalde het aantal zetels van de partij in de peilingen inmiddels van de huidige 33 naar 29 tot 31.

Concurrent Baudet zou als een magneet op jongeren én op VVD-kiezers werken. Veel mensen stappen van de VVD over naar het FvD. Toch staat er ook bij de VVD een hele nieuwe generatie klaar die graag wil besturen. En Baudet vinden ze een dromer.

De ambities van een nieuwe generatie VVD'ers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl