In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Wie helpt Gelderse stallen fipronil-vrij te krijgen?

Gelderse pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-crisis kampen met een tekort aan vrijwilligers voor het schoonmaken van stallen. Dat zegt Jan Brok van de actiegroep Boenen bij de Boeren tegen Omroep Gelderland.

Boenen bij de Boeren is een initiatief van tien gemeenten in de omgeving van Barneveld, boerenorganisatie LTO Gelderse Vallei, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en het expertisecentrum van de branche.

Sinds de groep een maand geleden begon met het schoonmaken van de stallen hebben 132 mensen belangeloos meegeholpen. Ze schepten bijvoorbeeld besmet strooisel en mest weg. Ook hielpen de vrijwilligers enkele keren bij het vernietigen van besmette eieren en bij het opnieuw inrichten van een stal voor nieuwe kippen.

Veel vrijwilligers hebben één of meerdere keren de handen uit de mouwen gestoken bij het opruimen, maar nog lang niet alle stallen zijn schoon, zegt Brok. Dat komt onder meer doordat fipronil moeilijk te verwijderen is. De stof hecht zich vooral goed op plastic delen in de stal, zoals op voeder- en drinkbakken.

Advertentie via Ster.nl