Het kinderdagverblijf in Peking dat wordt onderzocht vanwege kindermisbruik
NOS NieuwsAangepast

Medewerker opgepakt voor brute mishandelingen in Chinese crèche

China is in de ban van de zoveelste kindermisbruikzaak in korte tijd. Ditmaal is op een kinderdagverblijf in Peking een onbekend aantal kinderen op brute wijze mishandeld. "De mensen in China hebben het bijna nergens anders meer over", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Een medewerker van het kinderdagverblijf is opgepakt vanwege de mishandelingen. Wat er precies is gebeurd wordt nog onderzocht, maar kinderen vertellen gruwelijke verhalen. "Er zijn aantijgingen dat de kinderen seksueel misbruikt zouden zijn, met naalden onder de nageltjes zijn gestoken en naakt werden opgesloten in een kast", zegt De Vries.

"Ook kregen ze pilletjes om wat slaperiger te worden, zodat er medische onderzoeken konden worden gedaan. De ouders vonden die pilletjes soms terug in de zakken van de jasjes."

Beursnotering

Het bewuste kinderdagverblijf is van RYB Eduction, een beursgenoteerd bedrijf. Het runt meer dan duizend kinderdagverblijven door heel China en heeft zeker 4000 medewerkers. Het bedrijf heeft excuses aangeboden en zegt volledig mee te werken met het onderzoek.

Of alle aantijgingen ook echt kloppen is niet zeker. De schooldirecteur heeft intussen ook een klacht ingediend vanwege valse beschuldigingen, zegt De Vries. Er is in de zaak een tweede persoon opgepakt vanwege het verspreiden van valse informatie.

Een beveiligingscamera bij het kinderdagverblijf in Peking dat wordt onderzocht vanwege kindermisbruik

De zaak is de derde grote misbruikzaak in korte tijd. Volgens De Vries belicht het opnieuw de situatie van de Chinese kinderdagverblijven. De sector is booming, zegt ze. "Met veel durfkapitaal en grote investeringen wordt er als het ware gegokt over de ruggen van kinderen. Ouders moeten erg hard werken en hun kinderen gaan naar opvangplekken met heel weinig toezicht op de opvang."

De begeleiders krijgen weinig loon, zijn onervaren, nog student of afkomstig uit het buitenland. Er worden veel te weinig achtergrondonderzoek uitgevoerd. "Dan krijg je dit soort excessen."

Berichten geblokkeerd

Dat het onderwerp leeft in China, blijkt onder andere uit het aantal keer dat er over het bedrijf RYB is gesproken op sociale media: alleen gisteren al 80 miljoen keer.

En dat gaat de Chinese overheid te ver, zegt De Vries. "De regering heeft ingegrepen, want ze zijn niet blij met onrust op sociale media en dus zijn sommige berichten alweer geblokkeerd en is de staatsmedia opgeroepen om maar even niet meer over het kindermisbruik op kinderdagverblijven te berichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl