Verdrietige familieleden van de vermiste opvarenden bij de marinebasis Mar del Plata
NOS NieuwsAangepast

Families van bemanningsleden Argentijnse onderzeeër geloven er niet meer in

De families van de bemanningsleden van de vermiste Argentijnse onderzeeboot San Juan lijken het geloof in een goede afloop te hebben verloren. Negen dagen nadat de onderzeeër zijn laatste signaal verzond is er nog steeds geen spoor van de ARA San Juan gevonden.

Op de marinebasis Mar del Plata hadden zich de afgelopen dagen familieleden van de opvarenden verzameld, maar een deel is nu verdrietig en boos naar huis vertrokken. Het lijkt erop dat er een explosie aan boord van de boot uit 1983 is geweest. Als de San Juan nog intact zou zijn, dan is de zuurstof aan boord inmiddels op.

Families van bemanningsleden hebben de afgelopen dagen kritiek geuit op de bezuinigingen op defensie en de invloed daarvan op onderhoud en materieel. Ook was er onbegrip over het op pad sturen van hun geliefden in een 34 jaar oude onderzeeër.

'Waarheid boven tafel'

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft gezegd dat eerst de onderzeeër gevonden moet worden, maar dat hij direct daarna een serieus en diepgravend onderzoek wil naar wat er is gebeurd. Hij heeft beloofd dat de waarheid boven tafel komt.

De Argentijnse president Mauricio Macri

"Dat betekent dat we willen weten hoe het kan dat er vermoedelijk een explosie is geweest aan boord van een goed onderhouden onderzeeboot die halverwege zijn levensduur was", zei Macri op een persconferentie. De onderzeeër had in 2008 een grote opknapbeurt gehad. Macri verwacht dat de San Juan de komende dagen wordt gevonden. Hij wilde niet ingaan op vragen over het lot van de bemanningsleden.

6000 meter diepte

Op de plek waar op 15 november voor het laatst een signaal van de onderzeeër is vernomen, kan nu ook onder water worden gezocht omdat het beter weer is geworden. Zo'n 30 schepen en 4000 mensen uit 12 landen waaronder Argentinië, de VS, Groot-Brittannië, Chili en Brazilië zoeken naar de vermiste San Juan.

De Argentijnen verwachten vannacht ook nog een Russisch vliegtuig met materieel waarmee tot 6000 meter diepte kan worden gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl