AZ viert de 1-0 van Jahanbakhsh
NOS VoetbalAangepast

AZ boekt vijfde zege op rij en laat Verbeek nog puntloos

Door een 2-0 thuisoverwinning op FC Twente bezet AZ tot in elk geval zondag de tweede plaats in de eredivisie. Het is voor de Alkmaarders de vijfde zege op rij. FC Twente blijft ook na de derde wedstrijd onder leiding van Gertjan Verbeek zonder punten.

Door een flinke file op de A9 arriveerden duizenden AZ-fans pas zo'n twintig minuten na de aftrap in het stadion. Zij zagen niet hoe Wout Weghorst na een prachtige combinatie de eerste grote kans voor de thuisploeg miste. De spits stuitte op Twente-keeper Jorn Brondeel.

Even later, toen de file was opgelost en de meeste toeschouwers op hun stoeltje zaten, kreeg Weghorst zijn tweede grote kans op een voorzet van Alireza Jahanbakhsh, maar weer stond Brondeel in de weg. AZ domineerde en produceerde via toptalent Teun Koopmeiners nog een aardig afstandsschot. Aan de andere kant wist het ultradefensieve Twente geen gevaar te stichten.

Strafschop

Na rust veranderde het spelbeeld niet. AZ viel aan, Twente loerde op de counter. De openingstreffer viel na 64 minuten uit een strafschop. Fredrik Midtsjø werd licht aangetikt door Michael Liendl en Jahanbakhsh schoot koel binnen. Vijf minuten later viel de beslissing, toen een puike voorzet van Jahanbakhsh hard werd binnengeschoten door Joris van Overeem.

Een offensief leek de Tukkers in de slotminuut nog de 1-2 te bezorgen, maar een doelpunt van Tom Boere werd wegens duwen afgekeurd. Daarna kopte de spits uit een hoekschop nog op de paal, maar de zevende uitnederlaag van FC Twente dit seizoen was toen al een feit.

In de tweede helft zorgde Twente-verdediger Peet Bijen nog voor de nodige hilariteit toen hij na een actie zijn schoen verloor. Die lag in eerste instantie in het doelgebied van AZ, maar belandde daarna op de tribune. Na een kleine zoektocht keerde de schoen weer terug bij de rechtmatige eigenaar.

Dat Bijen dit juist overkomt in het duel met AZ is niet verrassend. Vorig seizoen scoorde de verdediger in beide wedstrijden tegen de Alkmaarders in eigen doel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl