Andre Bolhuis
NOS SportAangepast

Bolhuis grijpt naast Europese topfunctie

André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, wordt niet de nieuwe vicevoorzitter van het Europees Olympisch Comité, waarin vijftig Europese landen zijn verenigd. De 71-jarige Bolhuis kreeg op het EOC-congres in Zagreb 21 stemmen. Dat waren er zes minder dan zijn tegenstrever en de voorzitter van het Deens Olympisch Comité, de 64-jarige Niels Nygaard.

Bolhuis was door de interim-voorzitter van het EOC, Janez Kocijancic, gevraagd om zich kandidaat te stellen. De Sloveen (76) werd nu gekozen tot voorzitter.

Kocijancic vervulde de voorzittersrol al op interimbasis sinds de Ier Patrick Hickey zichzelf op non-actief had gesteld. Hickey kwam vorig jaar in opspraak: hij werd verdacht van illegale handel in tickets voor olympische wedstrijden.

De 71-jarige Bolhuis achtte zichzelf maandag bij de algemene ledenvergadering van NOC*NSF nog kansrijk. "Ook omdat ik kandidaat ben op voorspraak van de zittende voorzitter. We gaan kijken of we weer een Nederlandse vertegenwoordiger in het EOC kunnen krijgen. Er zijn twee kandidaten, dan heb je 50 procent kans dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl