Bij het Nationaal Monument MH17 worden door vrijwilligers duizenden bloembollen geplant
NOS NieuwsAangepast

MH17-monument elk seizoen mooi: 170.714 bloembollen geplant

  • Jet Mok

    redacteur Buitenland

  • Jet Mok

    redacteur Buitenland

In groepjes van twee steken vrijwilligers schepjes in de kleigrond. Een beetje wrikken zodat er een gat ontstaat en dan drie, vier bloembolletjes erin. Sneeuwroem, bloemen die in het voorjaar een blauw-paarse deken over het monument moeten leggen.

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen moet elk seizoen mooi zijn, bepaalde de architect. Daarom bloeien er in de zomer duizenden zonnebloemen; hangen de bomen in de herfst vol sierappeltjes en komend voorjaar moet het er volstaan met bloemen. De meeste van de bollen worden machinaal geplant. Maar tussen de bomen kan de trekker niet komen, en daarom springen vrijwilligers bij.

"Als ik nou steek, gooi jij dan die bolletjes erin?" Vrijwilliger Dick wijst een collega hoe hij het wil hebben. "Zo ja, inderdaad. Zo moet het goed komen."

170.714 bloembollen

Dick woont in Vijfhuizen. Hij coördineert het onderhoud van het monument. Hij komt er zeker twee keer per week. "Er is nu niet zoveel te doen, maar in de andere jaargetijden ben ik hier dagelijks. Onkruid weghalen, de paden schoonhouden." En vandaag planten hij en zijn collega-vrijwilligers dus de bloembollen bij elk van de bijna 300 bomen van het monument.

En dat is een flinke klus, want er moeten er 170.714 de grond in. Dat aantal verwijst naar de datum van de ramp: 17 juli 2014, toen vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door een Russische Buk-raket. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Vrijwilligers helpen bij het planten van de bollen

Nederlandse Handelsbedrijven doneerden de 170.714 bloembollen. Anne Verdoes: "Het monument ligt in de bollenstreek en dus is het eigenlijk heel logisch dat er ook bloembollen komen. Stichting Nationaal Monument MH17 vroeg of wij de bollen konden doneren en dat wilden we natuurlijk graag doen voor de nabestaanden."

Verdoes denkt dat het prachtig wordt: "In het voorjaar brengen de bollen de eerste kleur. Sneeuwroem komt al vroeg op. Het wordt een prachtige blauw-paarse deken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl