De AZ-spelers vieren de winnende goal van Guus Til (r) tegen Heerenveen
NOS VoetbalAangepast

AZ floreert dankzij tieners Til en Koopmeiners

Vraag John van den Brom naar de jonkies in zijn selectie en er verschijnt een lach op zijn gezicht. AZ heeft een van de beste jeugdopleidingen van Nederland en dat is te zien op het veld. De laatste weken staan er steevast vijf talenten uit de eigen school in de basis. Vanavond tegen FC Twente (20.00 uur) zal het niet anders zijn.

Neem Teun Koopmeiners en Guus Til, met negentien jaar de jongste basiskrachten van AZ. Beiden middenvelder: de een defensief, de ander aanvallend. Ze maakten al zes goals in de eredivisie, geen ander team kan op zo veel goals van tieners rekenen.

"Onze opleiding heeft een goed niveau", weet Koopmeiners. Hij roemt de opleiding die hij in Alkmaar heeft genoten. "Op het veld, maar ook daarbuiten wordt er veel aandacht aan de jongens besteed. Bijvoorbeeld qua voeding en mentale begeleiding". Til sluit zich erbij aan. "We lopen voorop."

Mijn doelstelling? Dubbele cijfers halen.

Guus Til scoorde al vijf keer

AZ is geen club van wilde miljoenenaankopen. Het zet vol in op de eigen spelers. Van den Brom: "We willen dat vijftig procent van de selectie uit eigen opgeleide spelers bestaat. Daar voldoen we nu ruim aan, dus het is logisch dat er veel eigen spelers spelen."

"We hebben veel vertrouwen in die jongens. We geloven dat ze goed zijn en dat laten ze ook zien. De mix die we hebben tussen jonge gasten en 'oudere' spelers van 25, 26 jaar is goed. Er is iets ontstaan."

John van den Brom

Til zit voor het tweede jaar in de A-selectie, heeft een onomstreden basisplaats en creëert veel kansen voor zichzelf en anderen. Hij geniet van de leeftijdsgenoten in de kleedkamer. "Ik vind het chiller dan vorig seizoen, er zijn nu wat meer jonge gasten. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en het maakt het makkelijker voor nieuwe jongelingen om door te stromen."

Van den Brom prijst de inzet van Til. "Zijn rol is ontzettend belangrijk. Hij stopt enorm veel energie in een wedstrijd en kan dat steeds langer volhouden."

'Guus wil alles winnen, altijd'

De winnaarsmentaliteit ziet de trainer altijd en overal terug bij Til. "Guus is gek op spelletjes. Alles wat hij doet, wil hij winnen. Maar hij is, moet ik eerlijk zeggen, ook bijna overal goed in. Hij kan goed tennissen en niemand verslaat hem met tafeltennissen. Ook op de training wil hij elke spelvorm winnen. Dat is een fantastische mentaliteit."

Til scoorde al vijf keer. Zijn doelstelling voor dit seizoen? "Dubbele cijfers halen. Ik sta er goed voor, maar we gaan het zien. Ik wil niet te hard van stapel lopen", lacht hij.

Wout Weghorst (7 goals) en Guus Til (5 goals)

Koopmeiners begon het seizoen nog bij Jong AZ, maar sinds de blessure van Marko Vejinovic is hij volwaardig speler van het eerste. "Teun heeft er maximaal van geprofiteerd", zegt Van den Brom.

'Hoop dat ik bij het eerste blijf'

Bij zijn eerste basisplaats was het raak: de linksbenige Koopmeiners scoorde van twintig meter, een uithaal met rechts. Van den Brom: "Hij is nog steeds elke dag bezig beter te worden. Teun en Guus zijn jongens die niet snel tevreden zijn. Dat zijn heerlijke spelers voor een trainer."

Als het aan Koopmeiners ligt, blijft hij de rest van het jaar bij het eerste. "Jong AZ is een mooi podium, maar ik hoop dat ik in de basis kan blijven in het eerste. Je wil jezelf altijd in de schijnwerpers spelen en ik hoop dat ik het hele jaar een goede kracht kan zijn."

De spelers vieren de goal van Koopemeiners (tweede van links)

AZ staat na twaalf wedstrijden op een knappe derde plaats. "Gedeeld tweede, hè", onderbreekt Van den Brom. "Als je op Teletekst kijkt, is het plaats drie ja", lacht hij.

"We moeten dat koesteren. Met die derde plaats zijn we best blij, maar niet meer dan dat. We zijn sportmensen en kijken altijd naar boven. Het gaat goed, maar het kan altijd beter. We zijn positief kritisch, en vinden allemaal dat we leuk spelen, maar het kan beter.

'Ajax-thuis? Zo ver is het nog lang niet'

Over een kleine maand speelt AZ in eigen huis tegen Ajax, op de ranglijst opeens een concurrent. Maar wie er half december op bezoek komt, is voor Van den Brom nog niet interessant.

"Zo ver is het nog lang niet. De belangrijkste wedstrijd is die tegen Twente. Het heeft helemaal geen zin ver over de eerste wedstrijd heen te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl