NOS VoetbalAangepast

Europese titel brengt Oranje in een nieuwe wereld

Wiegman waakt voor onderschatting tegenstander Slowakije

"In de tijd dat ik nog speelde, was dit zeker geen issue." Bondscoach Sarina Wiegman zegt het lachend. Terwijl zij haar elftal voorbereidt op twee belangrijke WK-kwalificatieduels woedt er een publiek debat over salaris waar Oranje-speelsters al dan niet recht op hebben.

In de jaren 90, toen Wiegman zelf in Oranje speelde, was vrouwenvoetbal het weeskindje van de KNVB en betaling van de speelsters niet aan de orde. Inmiddels spelen veel Nederlandse internationals voor Europese topclubs, behoort vrouwenvoetbal tot de snelst groeiende takken van sport en mag Oranje zich Europees kampioen noemen.

Mede op grond daarvan deed spits Vivianne Miedema recent een oproep het salaris voor vrouwelijke internationals te verhogen.

Oranjevrouwen vinden dat ze meer waard zijn

Miedema's woorden oogstten een storm van reacties, variërend van warme steunbetuigingen tot cynische en badinerende commentaren over het niveau van het vrouwenvoetbal. Minister Bruno Bruins van Sport liet weten de kwestie graag te willen bespreken met de voetbalbond. Inmiddels zijn de KNVB en de speelsters nadrukkelijk in gesprek over het thema.

'Wij zullen veel de bal hebben'

Tot zover de geldkwestie, want de komende dagen dient het vizier uitsluitend op voetbal gericht te zijn. Twee WK-kwalificatiewedstrijden staan op het programma: vanavond wacht de uitwedstrijd tegen Slowakije, dinsdag komt in Nijmegen Ierland op bezoek. Niet de allergrootste namen in voetballand.

Anouk Dekker: "Ik ken Slowakije niet. Ik weet dat ze twee wedstrijden hebben gespeeld, twee keer hebben verloren. Maar het is voor ons wel een uitwedstrijd, dus je weet maar nooit."

Wiegman: we zijn op alles voorbereid tegen Slowakije

Bondscoach Wiegman: "Ik verwacht een redelijk stugge tegenstander, ze zijn fysiek vrij sterk. In de wedstrijden die ik van ze gezien heb, wilden ze wel voetballen. Ze schoppen niet zomaar ballen weg. Ik verwacht en hoop dat wij veel aan de bal zullen zijn, veel op hun helft zullen spelen."

Speelsters bij Europese topclubs

De deze zomer verworven status van Europees kampioen heeft tot gevolg dat tegenstanders een vooral defensieve houding aannemen. Dekker zag het al bij de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. "Het viel me op dat de Noren heel verdedigend gingen spelen, met een 4-5-1 systeem. Zo speelden ze voor het EK nog niet." Uiteindelijk wist Nederland de Noorse muur te slechten en werd een 1-0 zege geboekt.

Van Slowakije wordt eenzelfde verdedigende instelling verwacht denkt ook Jackie Groenen: "Het is wel anders geworden sinds het EK, ze zullen misschien op een andere manier gaan voetballen. Dat moeten we aan het begin van de wedstrijd aftasten. Maar ik denk dat we iedere WK-kwalificatiewedstrijd maar één ding voor ogen hebben en dat zijn drie punten."

Ook buiten Oranje gaat het goed met de speelsters. Van de acht clubs die nog over zijn in de Champions League heeft de helft een Nederlandse speelster onder contract: Lieke Martens (FC Barcelona), de geblesseerde Tessel Middag (Manchester City), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon) en Anouk Dekker (Montpellier).

Dekker scoorde voor Montpellier in de achtste finales tegen Brescia en zit voor het eerst in haar carrière bij de laatste acht van Europa. "Echt geweldig. Er zijn alleen nog maar topclubs om tegen te loten, maar persoonlijk zou ik het natuurlijk leuk vinden om Lieke of Shanice tegen te komen."

Trots en enthousiasme

Dat er zo veel Nederlanders belangrijk zijn op internationaal niveau zegt veel over de ontwikkeling van de laatste tijd. Wiegman kijkt er met trots en enthousiasme naar. "Mooi hè? De speelsters kunnen nu kiezen uit clubs die Champions League spelen. Je merkt dat dat goed gaat, ze spelen echt bij topclubs."

Dekker beaamt dat: "We zijn Europees kampioen geworden en nu willen topclubs Nederlandse spelers in dienst. Het zegt wat over het niveau van het Nederlands elftal op dit moment."

Na een training moeten de voetbalsters handtekeningen uitdelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl