gevangenis
NOS NieuwsAangepast

Dekker wil rust in gevangeniswezen

Minister Dekker voor Rechtsbescherming ziet het als een van zijn belangrijkste taken om de rust in het gevangeniswezen terug te brengen. Gevangenissen hebben te maken met leegstand, doordat er minder gevangenen zijn, maar er is ook een tekort aan personeel doordat steeds meer bewaarders op zoek gaan naar een andere baan.

Dekker zei tegen een bezorgde Tweede Kamer dat er druk aan wordt gewerkt om openstaande vacatures in te vullen. Maar er vertrekken meer personeelsleden dan verwacht, ook door het aantrekken van de arbeidsmarkt.

Afspraken met personeel

De minister voor Rechtsbescherming hoopt binnenkort een convenant te sluiten met bonden en personeelsleden. Daarin moeten afspraken komen die bijdragen aan rust en duidelijkheid. Het convenant moet ook helpen de werkdruk te verlagen en de veiligheid te vergroten. "Het personeel verdient erkenning", zei Dekker.

In De Telegraaf stond deze week dat volgens een concept van het convenant cipiers vier jaar lang een baangarantie krijgen, maar de minister wilde daar inhoudelijk weinig over kwijt. "Je hebt pas een convenant als iedereen het met elkaar eens is." Wel zei hij dat er ook afspraken in komen over begeleiding en opleiding van personeel en dat er investeringen mee zijn gemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl