President Mugabe spreekt zondag het volk toe, twee dagen voor zijn aftreden
NOS NieuwsAangepast

'Mugabe immuniteit en bescherming beloofd'

Aan Robert Mugabe is vrijwaring van strafvervolging en bescherming in eigen land beloofd, zeggen bronnen die in Zimbabwe betrokken waren bij de onderhandelingen over zijn aftreden. Dat zou betekenen dat hij het land niet hoeft te ontvluchten. Mugabe trad dinsdag af, na een regeerperiode van bijna 40 jaar.

Wat de regeling die Mugabe is aangeboden precies inhoudt, is niet bekendgemaakt. Onbekend is ook welke regeling met zijn vrouw Grace is getroffen. Zij werd in de afgelopen maanden steeds vaker als Mugabe's opvolger genoemd, tot afgrijzen van velen in Zimbabwe.

Mugabe's positie was onhoudbaar geworden nadat het leger de macht had gegrepen en de regeringspartij ZANU-PF zich tegen hem had gekeerd. Ook na een ongebruikelijk volksprotest waarin op zijn vertrek werd aangedrongen, bleef Mugabe nog enkele dagen stoïcijns op zijn post.

Mugabe is na de televisierede van zondag, waarin hij nog met geen woord repte over aftreden, niet meer in het openbaar gezien.

Opvolger

Morgen wordt de door Mugabe ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa beëdigd als president. Hij werkte jarenlang samen met Mugabe, ook als minister van Justitie en Defensie.

Mnangagwa was in de jaren 80 betrokken bij een militaire campagne die duizenden politieke tegenstanders van Mugabe het leven kostten. Activisten en mensenrechtengroeperingen tonen zich om die reden bezorgd dat Mnangagwa de nieuwe sterke man is. Volgend jaar zijn er nieuwe verkiezingen in Zimbabwe.

De grootste oppositiepartij MDC heeft Mnangagwa opgeroepen direct een begin te maken met het afbreken van het onderdrukkingsapparaat van Mugabe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl