NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 23/11: rechtszaak om appende bestuurder en 'sintbestand'

Goedemorgen! In Alkmaar staat een automobiliste voor de rechter die een vrouw doodreed terwijl ze vermoedelijk aan het appen was. En in België wordt gestemd over een wet die het verbiedt om te roken in de auto waar kinderen bij zijn.

Het is wisselend bewolkt met ook soms zon. In de loop van de dag neemt het aantal buien toe. Het wordt 14 of 15 graden. Later vanmiddag wordt het van het westen uit droog en klaart het op.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De Texelse automobiliste die ervan wordt beschuldigd de 21-jarige Yannick Frijns te hebben doodgereden, terwijl ze naar verluidt aan het appen was achter stuur, hoort vandaag het oordeel van de rechter. Voor het eerst is in een zaak als deze een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist: zes maanden.

• In het parlement van Wallonië wordt vandaag gestemd over een wet die het verbiedt om te roken in de auto waar kinderen bij zijn. Als de maatregel wordt aangenomen, zou die eind volgend jaar al in kunnen gaan. Wie wordt betrapt, moet 150 euro betalen.

• Vandaag doet de rechter in Den Haag uitspraak over het gebiedsverbod die de imam Fawaz Jneid opgelegd heeft gekregen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil hem niet in de buurt van de wijk Transvaal en de Schilderswijk hebben. De imam vecht het verbod aan.

• En de Nederlandse hockeyvrouwen spelen deze ochtend tegen China in de kwartfinales van de Hockey World League in Auckland. De wedstrijd begint om 8.15 uur.

De hockeydames versloegen maandag Zuid-Korea en werden groepswinnaar

Wat heb je gemist?

De Argentijnse marine heeft op de dag dat de onderzeeër ARA San Juan vermist raakte een 'ongebruikelijk geluid' waargenomen. Het geluidssignaal kwam vlak bij de laatst bekende locatie van het vaartuig vandaan. De Argentijnse onderzeeër wordt sinds vorige week woensdag vermist. Er zijn 44 mensen aan boord.

Ander nieuws uit de nacht:

• Het AD roept op tot een 'sinterklaasbestand'. De krant wil de discussie uitstellen om te voorkomen dat kinderen er mee worden lastiggevallen. Bijna de hele voorpagina is ervoor ingeruimd, waarop een grote mijter te zien is met daarin foto's van BN'ers die de oproep steunen.

• Bij een schietpartij in het centrum van Amsterdam zijn een dode en twee gewonden gevallen. Een man overleed ter plekke.

• Buitenlandse toeristen weten Nederland steeds beter te vinden. In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen 12,4 miljoen bezoekers uit het buitenland, een groei van ruim 13 procent. Vooral meer Aziaten wisten ons land dit jaar te vinden.

• De PvdA blijft de grootste partij in de gemeenteraad van Leeuwarden. De partij levert wel een zetel in. Vanwege herindelingen waren er veertien gemeenten in Friesland, Groningen en Gelderland herindelingsverkiezingen.

En dan nog even dit:

Een bijzondere foto uit de Australische staat Queensland is populair op sociale media. De lokale ambulancedienst moest een ongeneeslijk zieke patiënt naar de palliatieve afdeling vervoeren, toen de ambulancebroeders het verzoek kregen of ze even om wilden rijden.

De foto van de ongeneeslijk zieke patiënt

De zieke vrouw zei dat ze nog een keer het strand wilde zien. Volgens de ambulancedienst was het een emotioneel moment. "Soms zijn het niet de medicijnen, training of vaardigheden die het verschil maken, maar is alles wat je nodig hebt een beetje empathie."

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl