Juventus-spits Gonzalo Higuaín baalt na een gemiste kans

Geen goals bij Juve-Barça, wel twee van Dost voor Sporting

De topper in groep D van de Champions League tussen Juventus en Barcelona is in 0-0 geëindigd. Door dat ene punt weten de Catalanen, die met drie punten voorsprong op de thuisploeg aan het duel waren begonnen en in Camp Nou met 3-0 hadden gewonnen, zich zeker van groepswinst en dus ook de volgende ronde.

Juventus kwam energiek uit de startblokken en dat leidde al bijna tot het gewenste effect toen Douglas Costa een schietkans kreeg. Doelman Marc-André ter Stegen stond echter op zijn post.

In het vervolg van de eerste helft deed Barcelona geen moeite om te verbloemen dat het voor een punt naar Turijn was gekomen. Toch waren de gasten, die zonder sterspeler Lionel Messi aan de aftrap stonden, dicht bij de openingstreffer. Een vrije trap van Ivan Rakitic werd door iedereen gemist, waarna de bal door de paal gekeerd werd.

Juventus-uitblinker Paulo Dybala haalt uit

Na de pauze veranderde er weinig aan het speelbeeld en bleven de kansen schaars. Ook de ingevallen Messi kon het verschil niet maken. Hij kwam niet verder dan een vrije trap die rakelings over het doel van Gianluigi Buffon zeilde.

Kort voor tijd wist Paulo Dybala, de beste man aan Juventus-zijde, bijna de patstelling te doorbreken, maar Ter Stegen maakte de schuiver in de hoek met een katachtige reactie onschadelijk.

Dost scoort weer

Sporting Portugal hield ondertussen de eigen kansen op overwintering in de Champions League intact door in eigen huis Olympiakos Piraeus met 3-1 te kloppen.

Sporting liet weinig te raden aan de intenties. De ploeg met Bas Dost in de spits zocht onmiddellijk de aanval en had in de beginminuten al bijna succes. De paal en een wilde uithaal van Dost in de rebound voorkwamen echter een vroege treffer.

Bruno César en doelpuntenmaker Bas Dost

Vlak voor rust sloeg de thuisclub alsnog toe, in tweevoud zelfs. Eerst kwam Dost goed voor zijn man om vervolgens de bal vakkundig binnen te tikken - de Nederlandse spits had 640 minuten droog gestaan in de Champions League - en even later zette Bruno César krachtig door nadat zijn eerste schietpoging nog geblokt was: 2-0.

In de 66ste minuut was het opnieuw prijs voor Dost die na een hoekschop met een kopbal het net vond. Daarmee was de buit binnen voor Sporting, dat met de zege een vervolg in Europa League veiligstelde maar mag blijven dromen van meer. De 3-1 van Vadis Odjidja-Ofoe deed daar niets aan af.

Om in de Champions League te overwinteren moeten Dost en zijn kornuiten begin december in ieder geval zien te winnen bij Barcelona en ondertussen hopen dat Juventus punten laat liggen bij Olympiakos Pireaus. "Het is mogelijk", zei Dost na de wedstrijd. Het zal niet makkelijk worden, maar we moeten erin geloven."