De verdachte man tijdens een eerdere zitting
NOS Nieuws

Inspectie kritisch over politie na aanranding in Hoorn

De politie had voortvarender moeten optreden na de aanrandingszaak in Hoorn, waarbij de dader uiteindelijk door het slachtoffer zelf werd opgespoord via haar gestolen iPhone. De inspectie Justitie en Veiligheid, die de zaak op verzoek van de minister onderzocht, concludeert dat het politieonderzoek weliswaar binnen de daarvoor gestelde termijn is afgerond, maar dat het sneller had gekund.

Na een artikel in De Telegraaf waarin het slachtoffer zei dat de politie te weinig had gedaan om de verdachte op te sporen, stelde oud-minister Blok op 9 juni een onderzoek in. Dat is nu afgerond; de inspectie plaatst een aantal kritische kanttekeningen bij het politieoptreden in deze zaak. Vooral de communicatie met het slachtoffer had beter gemoeten.

Verder vindt de inspectie dat het lang duurde voordat de aangifte werd opgenomen en de camerabeelden van de iPhone werden bekeken.

'Verbetering'

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn de uitkomsten van het onderzoek inmiddels besproken met de politie en heeft dat "geleid tot verbetering in de taakuitvoering". Zo is nu geregeld dat er bij het zedenteam Noord-Holland voor ieder slachtoffer van een zedenmisdrijf een duidelijk aanspreekpunt is.

De dader is eind juni veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl