In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Reimerswaal zoekt gastgezinnen van Watersnoodramp

De gemeente Reimerswaal is op zoek naar mensen die tijdens de Watersnoodramp in 1953 hun woning openstelden voor mensen die uit het gebied weg moesten. Volgend jaar wil het gemeentebestuur samen met hen de ramp herdenken in Kruiningen.

Het idee komt van wethouder Jaap Sinke. Tijdens een fietstocht kwam hij mensen tegen bij wie zijn familie destijds was opgevangen, vertelt hij tegen Omroep Zeeland. "Toen kwam de gedachte bij ons op dat het mooi zou zijn om die generatie, die hun huizen zo gastvrij heeft opengesteld, nog eens in Reimerswaal te ontvangen."

Bijzonder

De mensen werden eerder niet uitgenodigd bij de herdenkingen. Het is een vergeten groep, zegt Sinke. "Ze hebben buitengewoon meegewerkt, meegedacht en meegeleefd." Sommigen kwamen met vijf kinderen bij een ander gezin wonen, vertelt hij. "Ineens was daar plaats voor. Dat is toch wel echt bijzonder."

Honderden gezinnen uit Reimerswaal werden destijds overal in het land opgevangen, maar de meesten gingen naar Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland, zegt Sinke. Via gemeenten in die provincies probeert Reimerswaal nu in contact te komen met de vroegere gastgezinnen.

Op 1 februari is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. In Nederland kwamen 1836 mensen om bij de ramp. Tienduizenden mensen verloren hun huis.

Advertentie via Ster.nl