Een aantal Nederlandse pensioenfondsen
NOS NieuwsAangepast

Kleine pensioenen voortaan gebundeld

Pensioenfondsen gaan kleine pensioenen voortaan samenvoegen. De Tweede Kamer is met een overgrote meerderheid akkoord gegaan met een wetsvoorstel, waarin dat wordt geregeld.

Achtergrond van de wet is dat steeds meer mensen verschillende werkgevers hebben en daarmee verschillende kleine pensioentjes. De fondsen kunnen de pensioentjes nu nog in één keer afkopen, waardoor een werknemers eenmalig een bedrag op zijn rekening krijgt, maar als hij stopt dat pensioen niet krijgt.

Minder dan 2 euro

Er zijn in Nederland honderdduizenden mensen met kleine pensioenen.

De nieuwe wet vervangt het afkooprecht door het recht pensioenen van minder dan 468 euro per jaar samen te voegen, waardoor het uiteindelijke bedrag hoger wordt. In verband met de hoge administratiekosten mogen pensioenuitvoerders vanaf 1 januari 2019 pensioenen van minder dan 2 euro per jaar laten vervallen.

Het voorstel was nog ingediend door de vorige staatssecretaris van Sociale Zaken Klijnsma en wordt nu verdedigd door minister Koolmees.

Appeltje voor de dorst

De minister vindt de wet goed nieuws voor iedereen die nu een bonte verzameling van verschillende potjes heeft. "Door die bij elkaar op te tellen, kun je beter een appeltje voor de dorst opbouwen".

Koolmees benadrukt dat de wet ook voordelen heeft voor de pensioenfondsen en verzekeraars: die hoeven niet meer tegen hoge kosten kleine pensioenen aan te houden en hoeven daarover ook geen mails of brieven meer te sturen.

Voordat de wet echt ingaat, moet ook de Eerste Kamer er nog mee instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl