NOS NieuwsAangepast

Timmermans: langer vaderschapsverlof nu snel regelen

Tien dagen vaderschapsverlof zou goed zijn voor Nederland. Eurocommissaris Frans Timmermans is duidelijk: "Je moet Europese afspraken maken over zwangerschapsverlof. Niet alleen voor degene die baart, maar ook voor de partner."

De vicevoorzitter van de Europese Commissie vindt dat Nederland meer moet doen. "Jonge mannen in Nederland zeggen steeds meer: hé, wacht eens even. Waarom kan ik mijn vaderschap geen vorm geven door in het begin een tijdje vrij te zijn?"

Premier Rutte zei deze week tijdens de sociale top in Zweden dat Nederland daar zelf over gaat. Timmermans veert op. Prima, maar doe het dan ook! Hij vindt dat vaders een vergoeding moeten krijgen voor dat vaderschapsverlof. "Vergelijk het bedrag met het niveau dat je krijgt als je ziek bent. Laat werkgevers en werknemers afspraken maken. Maar gebruik Brussel niet als excuus om niets te doen."

'Vaders moeten ook een time-out kunnen nemen'

Timmermans vindt wel dat er een rol voor de hoofdstad van de Europese Unie is weggelegd. "Je moet voorkomen dat landen niets gaan doen doordat ze zeggen dat ze anders te duur worden. Als je de kosten gelijk verdeelt over alle landen in de interne markt, heb je geen nadeel als individueel land."

We spreken Timmermans in het Brusselse Egmontpaleis, waar een conferentie over vrouwenrechten aan de gang is. "We moeten veel meer doen. Iedere organisatie moet bij zichzelf te rade gaan of er wel genoeg wordt gedaan tegen fout gedrag gedrag of misbruik op de werkvloer."

Glazen plafond

De machtspositie heeft volgens Timmermans ook alles te maken met het glazen plafond. "Vrouwen verdienen in de Europese Unie gemiddeld 16 procent minder dan mannen. De pensioenrechten voor vrouwen zijn niet goed geregeld. Het bedrijfsleven blijft achter. Op de universiteiten is 60 procent van de studenten vrouw, maar er is niet meer dan een handjevol vrouwelijke hoogleraren."

Politiek gevecht

De Eurocommissaris ziet in heel Europa een verslechtering van de positie van vrouwen. "Ze nemen de zorgtaken op zich en hebben minder vrije tijd dan mannen. Maar ik zie ook een politiek gevecht. Nationalistische en ultraconservatieve stromingen verzetten zich tegen gelijke behandeling van man en vrouw. Die willen eigenlijk terug naar het verleden, naar de jaren vijftig."

Timmermans was vandaag, vooral in Italië, in het nieuws over seksueel misbruik. In een interview met een Italiaanse krant kwam aan de orde dat hij als 13-jarige is misbruikt door een Amerikaanse priester. In 2002 vertelde Timmermans daar al over in NRC Handelsblad.

Enorme impact

"Bij mij ging het om één incident, maar dat heeft een enorme impact op mij gehad. Ik durfde er heel lang niet over te praten. Nadat ik dat verhaal heb verteld, is de journalist dat gaan checken. Dat is zijn vak natuurlijk, maar persoonlijk vond ik dat moeilijk.

Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat vrouwen die met hun verhaal naar buiten komen het heel zwaar hebben. Je zal maar elke keer horen: zeur niet, het is niet gebeurd, het is jouw woord tegen het zijne. Je moet je eigen gelijk gaan bewijzen en dat is loodzwaar."

#metoo

Ook in eigen huis, in de Europese Commissie, speelt het, bleek onlangs bij een debat in het Europees Parlement. "Ik denk dat we #metoo moeten gebruiken om problemen echt te fiksen. We moeten naar onze eigen organisatie kijken. We hebben procedures die functioneren, maar we gaan kijken of het nog beter kan. Vrouwen moeten zich ook bij de Europese Commissie veilig voelen."

'Gevecht tégen vrouwenrechten om politieke redenen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl