Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Minister: neutrale uitstraling politie in publiekscontacten

De politie blijft neutraal in haar contacten met het publiek. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de uitspraak van het College van de Rechten voor de Mens over een politiemedewerkster die een hoofddoek in combinatie met een politieuniform wilde dragen. De politie had haar dat niet toegestaan en volgens het College is dat verbod discriminatie. Het oordeel van het College is niet bindend.

Grapperhaus verwijst naar de korpschef die deze individuele zaak verder moet bestuderen. Die komt binnen een maand met een reactie.

Zichtbare uitingen van religie

Maar de minister wijst al wel op de "Gedragscode lifestyleneutraliteit" bij de politie. Daarin staat dat een politiemedewerker die contact heeft met het publiek een neutrale uitstraling moet hebben en dat zichtbare uitingen van levensovertuiging en religie niet zijn toegestaan.

"Dat is in het belang van zijn gezag en veiligheid in het optreden", schrijft Grapperhaus. De minister benadrukt dat de gedragscode in 2011 is vastgesteld na overleg met politie, vakbonden en lokaal gezag.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft al laten weten niets te voelen voor een hoofddoek in combinatie met een uniform bij de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl