Demonstranten in Harare eisen het vertrek van president Mugabe
NOS Nieuws

Parlement Zimbabwe klaar om Mugabe weg te stemmen

In Zimbabwe heeft de regerende partij ZANU-PF een volgende stap gezet in de afzettingsprocedure tegen president Robert Mugabe. Door de partij is een motie van wantrouwen opgesteld. Daarin staat dat Mugabe "een bron van instabiliteit is", dat hij de rechtsstaat niet respecteert en dat hij verantwoordelijk is voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Die motie van wantrouwen wordt morgen in stemming gebracht in het parlement in Harare, waarna de afzettingsprocedure in gang kan worden gezet. In het parlement wordt een speciale commissie gevormd die woensdag verslag moet uitbrengen en die vervolgens een resolutie in stemming brengt. "Daarna kan Mugabe worden weggestemd", zei Paul Mangwana van ZANU-PF.

Voor zo'n resolutie is een tweederdemeerderheid nodig. ZANU-PF heeft er vertrouwen in dat die meerderheid wordt gehaald. Er is volgens Mangwana al gesproken met oppositiepartij MDC en die zal de resolutie steunen.

Kabinetszitting

Vanochtend verliep het ultimatum dat afgelopen weekend aan de 93-jarige Mugabe was gesteld om de eer aan zichzelf te houden en af te treden. Aan die oproep gaf hij geen gehoor. In een tv-toespraak zondagavond werd verwacht dat hij zijn vertrek zou aankondigen, maar dat gebeurde niet.

Ook vandaag lijkt Mugabe zich niets aan te trekken van de afzettingsprocedure. Hij heeft zijn kabinet bijeengeroepen voor een vergadering morgen, liet zijn secretaris weten. Wel is de bijeenkomst belegd in een ander gebouw dan waar het kabinet meestal vergadert. Voor dat gebouw staan sinds vorige week pantservoertuigen en gewapende militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl