Coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof
NOS NieuwsAangepast

'Jihadistische dreiging onveranderd, ook na val Raqqa'

Het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen blijft op niveau 4 staan, het één na hoogste niveau, ook na de val van IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in de rapportage over het dreigingsbeeld, die vier keer per jaar verschijnt. Dreigingsniveau 4 betekent dat er een reële kans is op een aanslag.

IS en Al-Qaida hebben nog altijd de intentie en de capaciteit om in Europa aanslagen te plegen en roepen daartoe ook op. In de oproepen van IS wordt Nederland vaker als doelwit genoemd dan voorheen, vermoedelijk omdat de Nederlandse luchtmacht meedoet aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië.

EK voetbal

"We hebben het in de afgelopen maanden een aantal keren gezien", zei Schoof in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Als voorbeeld noemt hij de oproep in juli om bij het EK vrouwenvoetbal in Nederland een aanslag te plegen.

Hij vindt het opvallend dat Nederland vaker als mogelijk doelwit wordt genoemd, omdat dat in voorafgaande periodes niet of nauwelijks gebeurde.

Het is een reden voor zorg, omdat in Nederland jihadisten wonen die zich door deze oproepen aangesproken kunnen voelen. Ook zitten er Nederlandse jihadgangers in Syrië en Irak die mogelijk naar Nederland willen terugkeren.

285 jihadgangers

De NCTV weet van 285 personen dat ze van Nederland naar Syrië of Irak zijn gereisd om zich voor de jihad in te zetten. Zo'n 55 daarvan zijn omgekomen, circa 50 personen zijn teruggekeerd.

Concrete aanwijzingen dat er op dit moment een terroristische aanslag in Nederland wordt voorbereid, heeft de NCTV niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl