Charles Manson in de rechtszaal in 1970
NOS NieuwsAangepast

Moordenaar, sekteleider, popfiguur: Charles Manson was het allemaal

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

De songteksten werden met bloed geschreven op de muren van het huis van vermoorde slachtoffers: Helter Skelter en Pigs. Verwijzingen naar nummers van The Beatles, die een inspiratie vormden voor sekteleider en moordenaar Charles Manson. Hij overleed vandaag op 83-jarige leeftijd.

De naam van de veroordeelde seriemoordenaar is behalve met geweld ook onlosmakelijk verbonden met de popcultuur. Zangers zongen door hem geschreven teksten en bands ontlenen hun naam aan Manson en zijn volgelingen. Over zijn sekte, The Manson Family, werden documentaires en films gemaakt.

"Hij was zelf eigenlijk ook een soort popfiguur", vertelt muziekjournalist Atze de Vrieze van het VPRO-platform 3voor12. Manson hing in de jaren 60 rond in Los Angeles en was een bekende in het muzikale circuit. Zanger Neil Young was in die periode lovend over hem. "Hij is goed, hij is ongeremd", zei hij tegen zijn platenbaas. Toch brak Manson nooit door.

Dit was Manson, de manipulatieve sekteleider

"Zijn leven was eigenlijk een aaneenschakeling van mislukkingen", zegt oud-Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen in het NOS Radio 1 Journaal. Manson was de zoon van een alcoholistische tienermoeder en had een moeilijke jeugd. Voor zijn achttiende was hij al twee keer veroordeeld.

Zijn pogingen om het in de Amerikaanse muziekwereld te maken, leidden tot niets. Manson was bevriend met drummer Dennis Wilson en woonde zelfs een tijdje bij de Beach Boy in huis. Maar de hoop dat de vriendschap een platencontract zou opleveren, kwam niet uit en het contact werd verbroken. Wel vormden de Beach Boys in 1968 Mansons nummer Cease to Exist om in Never Learn Not to Love.

In die jaren stond Manson aan het hoofd van zijn eigen sekte: The Manson Family. De inspiratie voor zijn racistische boodschappen haalde hij onder meer uit The White Album van The Beatles (1968), waarop de nummers Helter Skelter en Piggies staan. "Het is een experimenteel album met abstracte teksten, zoals er meer waren in die tijd", zegt De Vrieze. Manson herkende er profetische boodschappen in over een aanstaande apocalyps.

Hij maakte zijn eigen versie van Helter Skelter. Die tekst werd een soort bijbel voor hem, zegt Groenhuijsen. "Het was een hard nummer voor die tijd, een soort voorloper van de heavy metal. Manson maakte zich de agressiviteit van die plaat eigen."

De sekteleider zette zijn volgelingen aan tot moorden op onder anderen de actrice Sharon Tate, die toen ze werd gedood 8,5 maanden zwanger was. Leden van Manson Family drongen huizen binnen, brachten hun slachtoffers om het leven en schreven met bloed teksten op de muren. Het doel was de moorden in de schoenen van zwarten te schuiven en zo een rassenoorlog te ontketenen.

Manson werd in 1971 veroordeeld voor de moorden, maar ook na het vonnis bleef hij populair onder muzikanten. Rockband Guns N' Roses bracht in 1993 nog een album uit met een cover van een nummer van Manson, zanger Marilyn Manson gebruikt de achternaam van de sekteleider en de Britse band Kasabian is vernoemd naar een van Mansons volgelingen, Linda Kasabian.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook bij het grote publiek blijft Manson tot de verbeelding spreken. Het boek Helter Skelter over zijn misdaden is zeven miljoen keer verkocht en vormt de basis voor gelijknamige televisiefilms, die in 1976 en 2004 werden uitgezonden in de Verenigde Staten. Ook de afgelopen jaren werden er nog producties over Manson gemaakt, zoals de Amerikaanse serie Aquarius (2015) en de Duitse musical Summer of Hate, das Musical (2014).

Ondanks zijn verschrikkelijke misdaden is er altijd een soort mythe om Charles Manson blijven hangen, zegt Groenhuijsen. Of zoals de sekteleider en moordenaar zelf zei in een interview in 1981: "Ik heb nooit gedacht dat ik normaal was en ik heb ook nooit geprobeerd om normaal te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl