Een filiaal van Tuunte in Hardenberg
NOS NieuwsAangepast

CNV: faillissement misbruikt om personeel te dumpen

Vakbond CNV Vakmensen stapt naar de rechter om het ontslag van ruim 100 medewerkers van de doorgestarte modeketen Tuunte aan te vechten. Volgens de bond heeft het bedrijf bewust aangestuurd op een faillissement om zo makkelijk en goedkoop af te komen van personeel dat al 20, 30 jaar lang bij de zaak werkte.

"Meer dan 100 ex-medewerkers hebben zich bij ons gemeld. Mensen die zich jarenlang hebben ingezet. Hun woede en teleurstelling is enorm", zegt Roos Rahimi, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Volgens haar hebben de mensen zich ook in het laatste stadium - na het faillissement - uit de naad gewerkt om de winkels open te houden en zo een doorstart mogelijk te maken.

Rahimi: "Hun werd voorgespiegeld dat ze na een eventuele doorstart kans hadden op werk. Maar na de doorstart gingen de beloofde banen naar nieuwe tijdelijke en goedkopere krachten. Dat was een klap in het gezicht van de medewerkers."

Geen hard bewijs

CNV zegt geen hard bewijs te hebben voor misbruik van het faillissement, maar wel veel aanwijzingen. Zo had Tuunte, behalve een holding, ook tal van bv's. "Er werd binnen die bv's nogal geschoven met de verantwoordelijkheid", stelt de bond.

Tuunte had 41 winkels en 250 medewerkers. De doorstart, afgelopen herfst, is gemaakt met 24 vestigingen in de provincies Overijssel en Gelderland.

Nieuwe ondernemen

De doorstart van Tuunte is volgens het CNV aanleiding de rechter maar eens te laten kijken naar - zoals CNV Vakmensen het noemt - "deze vorm van ontduiking van het ontslagrecht". "Het is een beetje het nieuwe ondernemen. Risico's die horen bij het ondernemerschap, worden afgewenteld op werknemers die machteloos moeten toekijken hoe hun baan in de uitverkoop gaat. Ondertussen proberen ondernemers via allerlei bv's hun verantwoordelijkheden te ontduiken", aldus Rahimi.

Reactie

René Rootinck, de baas van het doorgestarte bedrijf, is zich van geen kwaad bewust: "Ik wacht af. We hebben een eerlijke, nieuwe onderneming opgezet, met een nieuwe visie. Met 120 medewerkers ook. Een kwart daarvan komt van het oude Tuunte. Iedereen kon solliciteren. Maar alles is nu nieuw: nieuwe huurcontracten en ook nieuwe arbeidsovereenkomsten."

Volgens hem was Tuunte "zwaar verliesgevend, logisch dat de zaak failliet ging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl