Rutte en Merkel in juli bij de G20 in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 20/11: wijkverpleging in actie en eis in zaak Mitch Henriquez

Goedemorgen! Wijkverpleegkundigen protesteren, eis in zaak Mitch Henriquez en er komt een uitspraak in de zaak van een Rotterdamse politieagente die een hoofddoek wil dragen tijdens haar werk.

Het wordt een natte maandag. Op bijna alle plekken in Nederland regent het vandaag. Daardoor is het vooral vanochtend waterkoud, met temperaturen tussen de 4 en 7 graden. Vanmiddag en vanavond stijgt het kwik naar ongeveer 10 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Wijkverpleegkundigen houden een nationale actiedag. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk en administratieve rompslomp. Vandaag doen ze alleen de administratie waar de cliënt of patiënt wat aan heeft.

• In de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol wordt de strafeis verwacht tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Mitch Henriquez. De 42-jarige Arubaan overleed een dag na zijn arrestatie in 2015.

• En het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een politievrouw die ook in uniform een hoofddoek wil dragen. Een agente van de politie Rotterdam bracht de zaak voor de rechter. Ze werkt nu nog aan de balie en mag alleen als boa in uniform werken als ze de hoofddoek afdoet.

De nabestaanden en advocaten van Mitch Henriquez zijn weggelopen bij de rechtszaak

Wat heb je gemist?

De coalitiebesprekingen over een nieuwe Duitse regering zijn mislukt. Gisteravond laat trok de liberale partij FDP zich terug uit de onderhandelingen met het CDU/CSU van bondskanselier Merkel en de Groenen.

Vooraf was al duidelijk dat er grote politieke verschillen waren. De partijleiders spraken uren met elkaar, maar kwamen niet tot een resultaat. De politici werden het niet eens over de toekomst van Duitsland.

Ander nieuws uit de nacht:

Het Openbaar Ministerie versoepelt de regels voor het delen van foto- en filmmateriaal van gezochte verdachten. Dat mag vanaf nu ook als bijvoorbeeld een nieuw misdrijf kan worden voorkomen.

De Israëlische militair die een ongewapende Palestijnse arrestant doodschoot, moet gewoon de cel in. Hij krijgt geen gratie van president Rivlin.

Historici hebben de Wild West-crimineel Billy the Kid herkend op een oude foto van een groepje cowboys. Ook de man die hem zou vermoorden, Pat Garrett, staat erop.

En dan nog dit:

Een dappere poging van de 'Tornadoes', een onderdeel van het Indische leger. Ze probeerden gisteren zoveel mogelijk mensen op een rijdende motorfiets te krijgen en daarmee een wereldrecord te vestigen. Er stond al een wereldrecord uit 2010, toen lukte het een rivaliserend groep militairen onder de naam 'Daredevils' om 56 mannen op een motor te proppen.

Hieronder zie je de Tornadoes aan het werk. Lees hier of hun poging lukte.

De motorfiets

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl