Beveiligingscamera
NOS NieuwsAangepast

Naam en foto gezochte crimineel sneller online

Het Openbaar Ministerie verruimt de mogelijkheden om foto- en filmmateriaal van gezochte verdachten te verspreiden. Voortaan mag dat ook als bijvoorbeeld een misdrijf kan worden voorkomen, bevestigt het OM in het NOS Radio 1 Journaal berichtgeving in De Telegraaf.

"We zullen niet zo snel geneigd zijn om dit in te zetten bij iemand van wie we denken: die kon wel eens een winkeldiefstal plegen", zegt officier van justitie Ernst Pols. "Maar er zijn misdrijven die we tegen elke prijs willen voorkomen als we aanwijzingen hebben dat die gaan plaatsvinden." Als voorbeelden geeft Pols terroristische misdrijven en liquidaties. Ook valt te denken aan vluchtgevaarlijke verdachten.

Moderne tijd

De mogelijkheden voor het OM nemen toe doordat er steeds meer camera's hangen en door de voortschrijding van de techniek. "We leven in een moderne tijd. Je weet dat er overal camera's hangen. Dan moet je ook niet gaan klagen als je een misdrijf pleegt en de beelden worden gebruikt", zegt OM-topman Diederik Greive in de krant.

De Aanwijzing Opsporingsberichtgeving uit 2009 regelt wat wanneer mag worden vrijgegeven. Nu ligt de nadruk nog op aanhouding van verdachten, maar vanaf 1 december kan beeldmateriaal ook worden ingezet voor hulp bij onderzoek of het voorkomen van misdaden.

"Zelfs als we geen zaak hebben, kunnen we voor een goede en slagvaardige opsporing de identiteit van iemand prijsgeven, ter voorkoming van een misdrijf", legt Greive uit.

Dit wordt een zeer ernstige schending van mensenrechten en juist het OM moet daarvoor waken.

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten

Strafrechtadvocaten

Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, is kritisch. "Dit wordt een zeer ernstige schending van mensenrechten en juist het OM moet daarvoor waken. En zeker als ik hoor dat men misdrijven wil gaan voorkomen, mensen aan de schandpaal wil gaan nagelen op het internet, dan maak ik mij daar ernstige zorgen over." Hij zegt niets te zien in het inleveren van de rechten van verdachten, omdat volgens het OM iets niet meer aan de burger valt uit te leggen.

Volgens officier van justitie Pols zal zorgvuldig een afweging worden gemaakt voordat het middel wordt ingezet. "Als we echt sterke aanwijzingen hebben dat er iets vreselijks staat te gebeuren dan wordt van ons verwacht, en dat mag de burger ook van ons verwachten, dat we actie ondernemen."

Ook topman Greive benadrukt dat het OM zorgvuldig een afweging zal maken. "Het belang van het wegnemen van ernstig en dreigend gevaar voor de burger weegt meestal zwaarder dan de privacy van een verdachte, veroordeelde of potentiële dader. Maar je moet iedere casus wel zorgvuldig bekijken en een besluit goed onderbouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl