Grigor Dimitrov
NOS SportAangepast

Dimitrov wint ATP Finals en hoort nu echt bij de tennistop

Grigor Dimitrov heeft de ATP Finals gewonnen, de grootste prijs uit zijn loopbaan tot nu toe. In de finale was de 26-jarige Bulgaar met 7-5, 4-6, 6-3 te sterk voor de Belg David Goffin.

Dimitrov sluit het jaar daardoor af als nummer drie van de wereld, achter Rafael Nadal en Roger Federer. Dimitrov, als junior reeds voorzien van het predikaat 'Baby Federer', gold jarenlang als een grote belofte, maar kon de stap naar de echte top telkens niet maken.

Kroon op mooi jaar

Daar kwam dit jaar verandering in met een halvefinaleplaats bij de Australian Open en een eerste masterstitel in Cincinnati. Met het winnen van de ATP Finals, het officieuze WK, heeft hij nu de kroon op zijn jaar gezet.

Dimitrov zet bij ATP Finals kroon op succesjaar

In de groepsfase had Dimitrov nog vlotjes met 6-0, 6-2 afgerekend met Goffin, die dit toernooi zowel Nadal als Federer wist te kloppen. De Belg maakte indruk met zijn returns, zijn spreiding en zijn keuzes (serve-volley op tweede services), maar verspeelde in de finale wel een 4-2 voorsprong in de eerste set.

In de zinderend spannende twaalfde game liet Dimitrov op zijn beurt vier setpoints liggen, maar hij benutte het vijfde. Met de setwinst op zak ging hij vrijer spelen, maar ook wat laconieker. Daardoor kreeg Goffin de overhand in de baseline-rally's.

In de openingsgame van de derde set liet de Belg vier breekkansen liggen. Dat kwam hem duur te staan. Bij 3-2 voor Dimitrov raakte de Belg in zijn eigen servicegame van zijn stuk door luidruchtige Bulgaarse fans, wat Dimitrov de kans bood een break te forceren (4-2) en het duel uiteindelijk definitief naar zich toe te trekken.

Verkrampen

Met de eindzege voor het grijpen leken zenuwen de Bulgaar nog even parten te spelen. Bij een 5-2 stand miste hij op Goffins service drie matchpoints, maar in zijn eigen servicebeurt daarna dwong hij zijn Belgische opponent alsnog op de knieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl