Studenten TU Delft pakken afvalprobleem Malediven aan

Malediven - afvaleiland

Afval: op de Malediven kunnen ze er bijna niet omheen. De eilandengroep ten zuidwesten van India produceert zo'n 300 miljoen kilo afval per jaar. Maar door de hoge bevolkingsdichtheid is er vrijwel geen plek voor al het afval.

Het meeste vuilnis wordt gedumpt op één eiland: Thilafushi. Ook wel bekend als Rubbish Island. De rest blijft grotendeels onaangeroerd liggen. Studenten van de TU Delft zijn op de Malediven en zoeken een oplossing voor dit probleem.

Studenten TU Delft op Thilafushi

Waarom is het afvalprobleem hier zo groot? Vanwege de lage ligging van de Malediven, legt student bouwkunde Sebastiaan Brouwer uit. "Het hoogste punt ligt rond de 2,5 meter. Daardoor waait veel van het afval in zee, wat het zeewater verontreinigt."

En de hoge bevolkingsdichtheid is dus ook een probleem. "Op een oppervlakte twee keer zo groot als Texel wonen ruim 400.000 mensen. Vooral in de hoofdstad Malé is het druk. Daar wonen meer dan 100.000 mensen op 2 vierkante kilometer."

De Verenigde Naties willen nu dat het probleem wordt opgelost. Voor 2020 moet een idee zijn verzonnen om het afvalbeheer in goede banen te leiden.

Afval op Thilafushi

'Mentaliteitsdingetje'

Volgens Sebastiaan is het ook een 'mentaliteitsdingetje'. "50 procent van de bevolking gooit vuilnis direct naast zich neer. Dat zorgt ervoor dat het probleem alleen maar groter wordt."

De studenten gaan nu op zoek naar een oplossing die niet stinkt en weinig ruimte in beslag neemt. "Niemand wil zo'n afvalstation naast zich hebben vanwege de stank. Maar door het ruimtegebrek op de Malediven moet dat haast wel."

Afval op Thilafushi

Door naar de eilanden toe te gaan krijgen de studenten een realistisch beeld van wat haalbaar is op het eiland en wat niet. "De eilanden liggen vrij geïsoleerd op zo'n 2030 kilometer van de Indiase kust. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te werken met bouwmaterialen die daar al beschikbaar zijn", zegt de bouwkundestudent.

Over twee maanden presenteren de studenten hun ontwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl