NOS NieuwsAangepast

Mugabe geen partijleider meer, afzetting als president ophanden

Partijleden van ZANU-PF stemmen over lot Mugabe

Het centraal comité van ZANU-PF, de partij van Robert Mugabe, heeft hem afgezet als partijleider. De recent ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa wordt de nieuwe partijleider. Als het aan het partijbestuur ligt wordt Mnangagwa Mugabes opvolger als president.

Als Mugabe niet voor 12.00 uur morgenmiddag aftreedt als president, begint de partij een afzettingsprocedure.

ZANU-PF heeft verder Mugabes vrouw Grace (52) uit de partij gestoten. Zij leidde de vrouwenafdeling van de partij. Grace Mugabe had haar man willen opvolgen, zeer tegen de zin van het leger.

Dominospel

"Het proces lijkt al weken geleden in gang gezet door militairen en ZANU-PF", zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mugabe heeft daar lucht van gekregen, dat is waarschijnlijk de reden geweest om Mnangagwa te ontslaan. Daarna volgde dit hele dominospel."

In de straten van hoofdstad Harare is het rustig, een dag nadat tienduizenden mensen de straat op gingen om het vertrek van Mugabe te eisen. "Bij het hoofdkwartier van ZANU-PF staan nu meer journalisten dan betogers", zegt Vermeulen. Wel is een grote gebedsbijeenkomst voor burgeractivisten aangekondigd. "Zimbabwe is een buitengewoon conservatief en religieus land."

Afzetting

Om Mugabe te laten stoppen als president, zijn er volgens Vermeulen twee opties. Hij kan de eer aan zichzelf houden en aftreden als staatshoofd, maar het is onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. De 93-jarige Mugabe ziet zichzelf nog steeds als de wettige president en is volgens een neef bereid te sterven voor "de rechtvaardige zaak". De andere mogelijkheid is een afzettingsprocedure in het parlement.

De Zimbabwaanse legertop praat op dit moment opnieuw met Mugabe over zijn aftreden als president, vijf dagen nadat het leger de macht heeft gegrepen en Mugabe onder huisarrest heeft geplaatst. De katholieke priester Fidelis Mukonori bemiddelt, meldt de Zimbabwaanse staatsomroep.

De generaals en Mugabe spraken elkaar vrijdag ook al, maar dat gesprek liep op niets uit.

Zimbabwe: Het nieuws van dag tot dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl