NOS SportAangepast

Shorttracksters grijpen wereldbekergoud in Seoul

Oranje-kwartet profiteert van Aziatisch gebakkelei

De Nederlandse shorttracksters hebben voor de derde keer ooit wereldbekergoud op de 3.000 meter aflossing gewonnen. Oranje liet in de finale in Seoul Rusland, Zuid-Korea en China achter zich.

Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof, die eerder op de dag had verrast met brons op de 1.000 meter, leken met zo'n elf ronden te gaan kansloos voor het goud. Het gaatje met China en Zuid-Korea werd echter gedicht en nadat de Aziatische aartsrivalen elkaar het schaatsen onmogelijk hadden gemaakt, kreeg Nederland de leiding in de schoot geworpen.

Die was aan het Oranje-kwartet welbesteed. De Nederlandse vrouwen hielden in de slotronden het tempo er goed op en pakten de overwinning, een mooie opsteker na de zevende plaats in Boedapest, de vierde in Dordrecht en de bijrol in Shanghai.

Aflossingsvrouwen: we wilden het publiek stil krijgen

In het klassement voor de wereldbeker eindigde Nederland op de vijfde plaats. De wereldbeker ging naar de Zuid-Koreaanse vrouwen.

Mannen pakken zilver

De Nederlandse mannen hadden ook lang zicht op de zege, maar moesten op de 5.000 meter aflossing uiteindelijk toch Zuid-Korea voor zich dulden. Het kwartet Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Mark Prinsen pakte met nog twaalf ronden te gaan de kop en leiding en sloeg ook een gaatje, maar al snel nam Zuid-Korea het heft in handen.

Zilver voor mannenploeg bij wereldbeker in Seoul

Het is de tweede keer dit wereldbekerseizoen dat de Nederlandse ploeg zilver wint op dit onderdeel. Eerder lukte dat ook al in Dordrecht. In het wereldbekerklassement eindigde Oranje als vijfde. Canada ging met de wereldbeker aan de haal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl