De Britse premier May spreekt met de Franse president Macron op een Europese top in Zweden
NOS Nieuws

Doorbraak in brexit-onderhandelingen komt maar niet dichterbij

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

De Britse pers raakt niet over de brexit uitgepraat. Ook afgelopen week ging er geen dag voorbij of het aangekondigde vertrek uit de Europese Unie domineerde de Britse voorpagina's: of het nu brexit-minister David Davis was die de boel met een speech in Berlijn weer eens flink opschudde, de Ierse premier die sneren uitdeelde of de aanhoudende geruchten dat de Britten bereid zijn meer te betalen voor de scheiding.

Water bij de wijn

Wat het meest aan Davis' bezoek aan Berlijn bleef hangen, was zijn uitspraak dat de EU eens moet ophouden met "politics before prosperity" te zetten. Politiek voor de welvaart. Davis legde uit dat wat hem betreft de Britten genoeg water bij de wijn hebben gedaan.

Theresa May deed immers al toezeggingen op het te betalen scheidingsbedrag in haar speech in Florence in september, zei Davis, en ook op het punt van de rechten van EU-burgers tonen de Britten zich steeds creatiever en flexibeler. Nu is het de beurt aan de EU.

Het kwam Davis in veel Europese landen op hoongelach te staan. Want als er ergens in Europa een regering in politieke spelletjes verstrikt is geraakt, dan is het wel de Britse. "Ik waardeer de typische Engelse vorm van humor van minister Davis", zei Donald Tusk venijnig.

Maar Davis meent het: de EU moet maar eens bewegen. Met name Frankrijk en Duitsland, de EU-zwaargewichten, stellen zich in zijn ogen veel te star op. "Terwijl ik weet dat landen als Italië, Spanje, Nederland en Denemarken ook verder willen in de onderhandelingen", zei hij.

Alleen wil de EU pas bewegen als de Britten meer geld toezeggen. Hoewel beide partijen geen concrete bedragen noemen, schommelt het Britse bod nu rond de 20 miljard euro en wil de EU rond de 60 miljard euro hebben voor een vertrek uit de unie. Sommige Britse media schreven deze week dat May haar bod zou willen verhogen naar 40 miljard, om daarmee de impasse te doorbreken. Al wil Downing Street daar nog helemaal niets over kwijt.

No-deal-scenario

Het komt er daarom bij de volgende EU-top op aan. Komt er een deal over de boedelscheiding? Als dat het geval is, kunnen de onderhandelingen naar de volgende fase: de fase waarin over de nieuwe handelsrelatie gesproken wordt. Maar als dit niet lukt, dan loopt alles nog meer vertraging op en komt ook het no-deal-scenario dichterbij. Davis schat de kans op een doorbraak in december op 50 procent.

Interessant is daarom ook een kabinetszitting in Downing Street op maandag over brexit. Gaat de Britse regering eindelijk met één mond spreken over wat voor soort brexit ze wil? Worden de ministers het eens over het te betalen bedrag? Crunch time, volgens BBC-verslaggever Laura Kuenssberg, hoogste tijd om knopen door te hakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl