Woonwijk Ypenburg in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Beste uit het Oog: Nederland ligt er prima bij en is nepnieuws te bestrijden?

Deze week kwam minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met de waarschuwing dat Rusland de Nederlandse publieke opinie probeert te beïnvloeden met nepnieuws. Daarnaast wil ze met Facebook en Twitter om de tafel om het probleem te bestrijden. Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft, betwijfelt of dat lukt. "Facebook wil dat je zo lang mogelijk op hun site blijft en dan maakt het niet uit of dat gebeurt door kattenfilmpjes of door nepnieuws. Dat is hun verdienmodel."

Peter Wierenga dook in de recente opbloei van het populisme. Voor zijn boek Ik brul, dus ik ben sprak hij met filosofen en denkers uit de hele wereld. Het is een fenomeen van alle tijden, vertelt hij in de podcast, maar door de globalisering is er een 'gevoel van grenzeloosheid' ontstaan.

Er is ook ruimte voor positieve gesprekken in het Oog. Volgens Volkskrant-journalist Toine Heijmans ligt Nederland er namelijk prima bij. Hij reisde drie jaar kriskras door Nederland en zag hoe een Fries echtpaar een vluchteling in huis nam, hoe in Swifterband een Polendorp werd opgezet en hoe plattelandsdorpjes overeind worden gehouden door het verenigingsleven. "Politici hebben niet door hoe goed Nederland in elkaar steekt", vindt hij.

Tot slot een gesprek met hoogleraar sterrenkunde Casten Dominik. Wetenschappers ontdekten deze week namelijk de 'misschien wel meest leefbare planeet ooit'. Hoe groot de kans is dat je er ooit kunt wonen, vertelt hij in de podcast.

Freek de Jonge sluit de aflevering muzikaal af met zijn bewerking van Gute Nacht Freunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl