Demonstranten in Harare
NOS NieuwsAangepast

Duizenden tegenstanders Mugabe bij ambtswoning in Harare

Duizenden tegenstanders van de Zimbabwaanse president Mugabe hebben zich verzameld voor zijn ambtswoning. Ze werden tijdens een massaal protest in de hoofdstad Harare opgeroepen om Mugabe te gaan vertellen dat hij weg moet.

De betogers wisten volgens het Britse Sky News de ambtswoning tot op tweehonderd meter te naderen, voor ze werden tegengehouden door militairen. Daarna begonnen ze aan een 'sit-in'.

Mugabe is niet in zijn ambtswoning in de hoofdstad Harare, maar woont samen met zijn vrouw Grace in het privéverblijf 'Blue Roof', ook in Harare. Volgens Zimbabwaanse media zijn betogers ook daarnaartoe onderweg.

Ontslag

De 93-jarige president werd woensdag onder huisarrest geplaatst, maar verscheen gisteren voor het eerst in het openbaar bij een diploma-uitreiking op een universiteit.

Volgens persbureau Reuters wordt Mugabe morgen ontslagen als partijleider van zijn partij ZANU-PF en verliest Grace Mugabe de leiding over de vrouwenafdeling van de partij. De door Mugabe ontslagen vicepresident Mnangagwa zou zijn functie terugkrijgen.

Bram Vermeulen: menigte wil naar ambtswoning Mugabe

In Harare en andere plaatsen in Zimbabwe eisen tienduizenden mensen het vertrek van Mugabe. Onder hen zijn er ook velen die hem tot voor kort nog trouw waren.

Woensdag nam het leger de macht over in Zimbabwe om te voorkomen dat Mugabe zijn vrouw Grace naar voren zou schuiven om hem op te volgen. Er zou onderhandeld worden over een vertrek van Mugabe.

Zijn partij ZANU-PF maakte gisteren al bekend dat er geen weg meer terug is en dat Mugabe dit weekend moet aftreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl