Het kloostertorentje op weg naar de oude plek in Diessen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Oude Brabantse kloostertoren terug op zijn oude plek

Heel voorzichtig is een oud kloostertorentje verplaatst in Diessen. Met een hoogwerker is het uiteindelijk overgebracht naar z'n nieuwe plek, vlak bij het centrum van het Brabantse dorp.

Alle betrokkenen spraken van een riskante operatie. Het torentje stond jarenlang op het erf van een sloper in Tilburg en zou zomaar uit elkaar kunnen vallen. "Het kan misgaan, het is een oud gebouwtje", aldus Frans Schilders van de stichting Wij-Wel. Hij is al jaren bezig met het behoud van het torentje.

Het kloostertorentje was ooit het pronkstuk van het klooster Zusters van Liefde, in het centrum van Diessen. Toen dat klooster in 1986 werd gesloopt, belandde het torentje op het erf van de sloper, in Tilburg. In 2006 stopte de sloperij en belandde het torentje in de achtertuin van de ondernemer Jos van Doormaal (60) uit Diessen. Hij had toch ruimte over. "Het zou er tijdelijk staan. Het werd elf jaar", vertelt Van Doormaal aan Omroep Brabant.

De operatie van vanochtend verliep verder zonder problemen. Het kloostertorentje staat op z'n definitieve plek, niet zo ver van de plek waar vroeger het klooster stond. Voor alle zekerheid begint binnenkort een grondige restauratie. Om die te betalen, wordt een aantal (eveneens behouden) glas-in-loodramen van het klooster verkocht.

Advertentie via Ster.nl