Hariri met de Saudische koning Salman
NOS NieuwsAangepast

Libanese premier Hariri in Parijs voor gesprek met Macron

De Libanese premier Hariri is vanuit Saudi-Arabië aangekomen in Parijs. Hij was uitgenodigd door president Macron. Libanon verkeert in een politieke crisis sinds Hariri begin deze maand onverwacht zijn ontslag aankondigde.

Libanese tv-stations laten beelden zien van Hariri in Frankrijk, samen met zijn vrouw, en ook het Franse persbureau AFP bevestigt dat hij is aangekomen.

Hariri kondigde begin deze maand vanuit Saudi-Arabië zijn vertrek aan. In zijn verklaring viel hij Hezbollah en Iran aan. Hezbollah maakt deel uit van de regeringscoalitie in Libanon. Hariri zei ook te vrezen voor een moordaanslag.

President Aoun heeft zijn ontslag niet geaccepteerd. Hij wil dat Hariri terugkomt naar Libanon. Vanochtend na de aankomst van Hariri twitterde Aoun dat hij van de premier heeft gehoord dat die woensdag wil terugkeren naar Libanon.

Invloed Iran

Er zijn vermoedens dat het soennitische Saudi-Arabië achter het aftreden van Hariri zit. Riyad zou de invloed van het sjiitische Iran, dat nauwe banden heeft met Hezbollah, in de regio willen verkleinen. President Aoun zei dat Hariri tegen zijn zin werd vastgehouden, wat Hariri ontkende.

Macron heeft gezegd dat de uitnodiging aan Hariri geen aanbod is voor asiel. Hariri zou "na enkele dagen of weken" terugkeren naar Libanon. De Franse president hoopt zo alles te laten bezinken en in de tussentijd met Hariri aan een oplossing te werken.

Saudi-Arabië ontkent met klem dat het achter het ontslag van Hariri zit. Na suggesties van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel dat Riyad een rol speelt heeft Saudi-Arabië zijn ambassadeur uit Berlijn teruggeroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl