NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 18/11: Sinterklaas komt aan in Dokkum en NK dieren opzetten

Goedemorgen! Vandaag komt Sinterklaas aan in Dokkum (en daarna op andere plaatsen in het land). De Libanese premier gaat langs bij president Macron in Frankrijk en in Friesland is het NK dieren opzetten.

Het is wisselend bewolkt en in de loop van de dag trekken vanuit het noorden een aantal buien over het land. Het wordt rond 9 graden bij een matige tot krachtige westelijke wind. De komende dagen blijft het wisselvallig met soms buien en een stevige wind.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Sinterklaas en zijn gevolg uit Spanje komen vandaag aan in het Friese Dokkkum. Burgemeester Marga Waanders staat op de kade om de goedheiligman te ontvangen. Later op de dag komt de Sint ook in andere plaatsen aan.

• Ook in Friesland: het Nederlands Kampioenschap dieren opzetten. Een jury kiest vandaag uit 149 inzendingen.

• Premier Rutte is ook in het noorden, hij voert voor de VVD campagne in Vlagtwedde, omdat daar binnenkort herindelingsverkiezingen worden gehouden. Vanwege nieuwe gemeentegrenzen mogen op 22 november inwoners van zeven Friese, vijf Groningse en twee Gelderse gemeenten naar de stembus.

• De Libanese premier Hariri en de Franse president Macron spreken elkaar vandaag in het Élysée. Hariri maakte begin deze maand zijn aftreden bekend vanuit Saudi-Arabië. Libanon weigert het ontslag te aanvaarden en zegt dat de Saudiërs hem gevangenhouden.

Wat heb je gemist?

Een aanslag met een bomauto in een vluchtelingenkamp in Oost-Syrië heeft aan zeker 26 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat maakte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Engeland bekend. De aanslag zou het werk zijn van Islamitische Staat.

Ander nieuws uit de nacht:

Aruba heeft voor het eerst een vrouwelijke premier. Evelyn Wever-Croes van de partij MEP vormt een coalitie met de partijen POR en RED. Na vijf weken onderhandelen is er nu een nieuwe regering.

Saudi-Arabië heeft zijn ambassadeur in Duitsland teruggeroepen voor overleg. Aanleiding voor het besluit zijn opmerkingen van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel over de rol van Saudi-Arabië in de crisis in Libanon.

Bij Kemna Casting loopt een onderzoek naar een tweede medewerker. Die persoon staat tijdens het onderzoek op non-actief, staat in een verklaring die het castingbureau heeft gestuurd aan RTL Boulevard.

Evelyn Wever-Croes (L) en Andin Bikker (R) van de delegatie van Aruba voor overleg in Den Haag

En dan nog dit:

In Nieuw-Zeeland opent vandaag een Nederlands museum met de naam Oranjehof. In tentoonstellingen is de invloed te zien die de Nederlandse gemeenschap op de ontwikkeling van Nieuw-Zeeland heeft gehad, schrijft de organisatie.

De VOC-ontdekkingsreiziger Abel Tasman kwam in 1642 bij Nieuw-Zeeland aan en vernoemde het land naar de provincie Zeeland.

De locatie van het museum in Nieuw-Zeeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl