De Finse staatssecretaris Samuli Virtanen
NOS Nieuws

Finse onderminister berispt voor verstoppen in kofferbak

De Finse politie heeft een bekende politicus berispt, omdat hij zich tijdens een kabinetscrisis afgelopen zomer in de kofferbak van een auto had verstopt voor de media. De politie heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Samuli Virtanen laten weten dat hij hiermee de verkeersregels heeft overtreden.

Virtanen nam zijn toevlucht tot de achterbak toen hij in juni van dit jaar heimelijk wilde overleggen met de Finse premier Sipilä over de oprichting van een nieuwe partij om de regering te redden. Virtanen wilde hoe dan ook voorkomen dat zijn geheime missie zou uitlekken. Hij verstopte zich daarom de laatste tientallen meters op weg naar het huis van de premier voor de blikken van verslaggevers en persfotografen.

Ware Finnen

De ontmoeting vond plaats daags nadat Virtanens partij, de eurosceptische coalitiepartner Ware Finnen, een uitgesproken anti-islamgezinde politicus tot leider had benoemd. De ophef over deze zet van de regeringspartij deed het Finse kabinet wankelen.

Virtanen redde de regering door samen met minister van Buitenlandse Zaken Soini een nieuwe partij op te richten, die de plek van de Ware Finnen in de coalitie overnam.

De politie neemt het Virtanen kwalijk dat hij in de achterbak zijn veiligheidsriemen niet kon gebruiken. Maar het blijft bij de reprimande, een hardere sanctie is volgens de betrokken politie-inspecteur niet nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl