De herbegrafenis van de Mungo-man
NOS NieuwsAangepast

Oudste skelet Australië herbegraven: 'Mungo-man heeft rust verdiend'

Het oudste skelet van Australië heeft zijn grafrust teruggekregen. Ruim 40 jaar nadat de Mungo-man was opgegraven, is hij herbegraven.

De vondst van de Mungo-man in 1974 leidde tot veel nieuwe informatie over de oorspronkelijke bewoners van Australië. Zo kon worden vastgesteld dat de Aboriginals al zeker 42.000 jaar op het continent woonden en begrafenisrituelen voor hun doden uitvoerden. Het skelet was daarmee van onschatbare wetenschappelijke waarde.

De Aboriginals vonden het echter vreselijk dat het graf van een voorouder was geschonden. Ze pleitten al jaren voor een herbegrafenis van de resten. De universiteit bood enkele jaren geleden excuses aan en stemde toe.

"We hopen dat de terugkeer van uw voorouder kan bijdragen aan het goedmaken van fouten uit het verleden", liet de Australian National University weten. "We begrijpen dat het verwijderen van deze resten uw gemeenschap verdriet heeft gedaan en bieden daarvoor zonder voorbehoud onze excuses aan."

Mungo-man

In 1991 werd al een ander skelet op een geheime locatie herbegraven in het Mungo National Park, de Mungo-vrouw. Nu heeft ook de Mungo-man met een Aboriginal-plechtigheid zijn laatste rustplaats gevonden.

"Hij heeft zijn werk gedaan", zegt een leider van de plaatselijke Aboriginal-stam, Aunty Mary Pappin. "Het is tijd om afscheid te nemen en hem te laten rusten."

Wetenschappelijke instanties kiezen er vaker voor om menselijke resten terug te geven aan inheemse afstammelingen. Zo werd anderhalf jaar geleden in de VS de beroemde Kennewick-man overgedragen aan enkele indianenstammen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl