NOS SchaatsenAangepast

Lorentzen houdt Otterspeer en Verbij van wereldbekerzege af

WB Stavanger: 1.000 meter (m)

Håvard Lorentzen heeft de thuiswedstrijd bij de wereldbeker in Stavanger meteen aangegrepen om de Noorse supporters te laten juichen. De sprinter uit Bergen, die vorige week in Thialf al goud veroverde op de 500 meter, was op zowel de 500 als 1.000 meter ongenaakbaar. Op beide afstanden bleef hij een Nederlander nipt voor.

Op de 1.000 meter leek Thomas Krol de eerste wereldbekerzege uit zijn carrière te grijpen. In de zesde rit snelde hij naar 1.08,57. Wereldkampioen Kjeld Nuis kwam daarna niet tot zijn tijd (hij werd uiteindelijk vierde), maar dat deden Lorentzen en Kai Verbij in de laatste rit wel.

De Noor won afgetekend in 1.08,22, terwijl Verbij net iets sneller was dan teamgenoot Krol (1.08,47). Voor Lorentzen is het zijn eerste gouden plak op de kilometer.

WB Stavanger: eerste 500 meter (m)

500 meter

Net als vorige week won Lorentzen de eerste 500 meter van het weekend. Hij was dit keer iets sneller dan Hein Otterspeer. Lorentzen wist in de laatste rit tegen Kai Verbij net onder de tot dan toe leidende tijd van Otterspeer te duiken. Met 34,64 greep hij het goud. Otterspeer noteerde 34,66.

Otterspeer: zonde dat het je zo afgesnoept wordt

Dat was een zure appel voor de Nederlander. Het had namelijk voor Otterspeer de eerste gouden medaille kunnen zijn op de 500 meter bij een wereldbeker. De zilveren plak had hij al: op 2 maart 2012 werd hij tweede in Heerenveen.

Artur Was verzekerde zich van de bronzen medaille. De Pool finishte in 34,74 en hield Kai Verbij, die 34,75 noteerde, van de derde plaats. Ronald Mulder en Jan Smeekens reden allebei wel een 34'er, maar zaten te ver van de topdrie.

Teleurstelling was er bij Dai Dai Ntab. De Nederlands kampioen reed een zeer matige race en eindigde met 35,22 op de zeventiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl