NOS SchaatsenAangepast

Shorttrackploeg heeft eerste vijf olympische tickets binnen

De Nederlandse shorttracksters hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Seoul een olympisch startbewijs veroverd op de 3.000 meter aflossing. Daardoor mogen er zeker vijf Nederlandse shorttracksters naar de Spelen in Pyeongchang.

Shorttrackvrouwen pakken olympisch ticket, mannen hard op weg

Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries haalden de halve finales van de estafette met een tweede plaats in de heats. Daarmee is een plaats in de topacht van het wereldbekerklassement een feit.

Na dit wereldbekerweekend zijn alle startbewijzen van de Nederlandse shorttrackploeg bekend. De poppetjes worden op een later moment ingevuld, maar de verwachting is dat Schulting, Van Kerkhof, Van Ruijven en De Vries de estafetteploeg gaan vormen samen met Jorien ter Mors.

Ter Mors is er dit weekend niet bij, omdat ze in Stavanger op de langebaan wilde uitkomen. Vanwege een blessure heeft ze zich echter moeten afmelden voor die wereldbekerwedstrijd.

Ter Mors wil als langebaanschaatsster en shorttrackster naar Pyeongchang en hoopt daar met een medaille afscheid te nemen van het shorttrack.

Schulting en Van Kerkhof plaatsten zich ook voor de kwartfinales van de 1.000 meter. Schulting was in de voorronde en de heats de snelste en Van Kerkhof ging door na een derde en tweede plaats. Van Ruijven kreeg een straf in de heats.

Estafettemannen bijna zeker van Pyeongchang

De mannen zijn ook hard op weg naar een olympisch startbewijs op de 5.000 meter aflossing. Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser maakten geen fout in de heats en werden eerste.

Oranje komt morgen uit in de halve finales. Een plaats in de topacht van het klassement (en dus plaatsing voor de Spelen) lijkt daarmee een feit.

Sjinkie Knegt

Knegt drong op de 1.000 meter door tot de kwartfinales. De Fries won zowel in de voorronde als de heats zijn race. Hij werd eerder dit toernooi op de 500 meter uitgeschakeld. Op de 1.500 meter bereikte hij net als De Laat de halve finales.

De Laat overleefde op de 1.000 meter ook de voorronde (tweede) en de heats (derde). Hoogerwerf strandde in de heats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl