President Mugabe bij de diploma-uitreiking in Harare
NOS NieuwsAangepast

Mugabe voor het eerst in het openbaar sinds de machtsgreep

Voor het eerst sinds de machtsovername door de militairen is de Zimbabwaanse president Mugabe in het openbaar verschenen. Terwijl achter de schermen onderhandeld wordt over zijn vertrek, woonde de 93-jarige president een diploma-uitreiking bij op een universiteit aan de rand van de hoofdstad Harare.

Mugabe was gekleed in een toga van de universiteit en zong samen met de duizenden aanwezigen het volkslied van Zimbabwe. Daarna opende hij de bijeenkomst, waarna de aanwezigen applaudisseerden. Mugabe werd omringd door leden van zijn lijfwacht.

Robert Mugabe aanwezig bij afstudeerceremonie

Het leger van Zimbabwe zegt dat de gesprekken met president Mugabe over zijn vertrek worden voortgezet. Dat vertrek lijkt twee dagen na de militaire omwenteling nog steeds onvermijdelijk, maar dat het nog niet is gebeurd duidt erop dat het nog geen gelopen koers is.

"Er is geen weg terug", zei een hooggeplaatste bron in Mugabe's ZANU-PF. De partij stelt vandaag een resolutie op waarin staat dat Mugabe dit weekend moet aftreden. Als hij dat niet doet, wordt volgende week een afzettingsprocedure in gang gezet.

Een pantserwagen in Harare

Op straat gaat het normale leven door. In de hoofdstad Harare trekt de bevolking zich weinig aan van de pantserwagens op straat. "Ik heb alleen maar opluchting aangetroffen", zei correspondent Bram Vermeulen gisteren.

De Nederlandse ambassade in Harare is weer open. In verband met de onzekere situatie ging hij woensdag dicht, toen het leger de macht naar zich toe trok. Nederlanders in Zimbabwe wordt wel aangeraden alert te zijn en het lokale nieuws goed te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl