Robert Mugabe (derde vanaf links) met de top van het Zimbabwaanse leger
NOS NieuwsAangepast

'Vader van Zimbabwe' Mugabe onderhandelt om uit de cel te blijven

Ruim anderhalve dag na de machtsovername door het leger in Zimbabwe is één ding duidelijk: president Robert Mugabe geeft zich niet zomaar gewonnen. "Mugabe komt met allerlei voorwaarden en eisen", zegt correspondent Bram Vermeulen vanuit hoofdstad Harare.

De onder huisarrest geplaatste president veegde eerder vandaag een voorstel voor een stille aftocht van tafel. Aan de andere kant was op een foto in een staatskrant duidelijk te zien dat de onderhandelingen met de legertop in volle gang zijn. Mugabe schudde bijvoorbeeld de hand van legercommandant Constantino Chiwenga.

Robert Mugabe met hoofdcommandant Constantino Chiwenga

De 93-jarige Mugabe is behalve met de legertop ook met allerlei andere partijen in overleg over zijn mogelijke overgave. Van de oppositie tot aan een delegatie uit buurland Zuid-Afrika en naar verluidt ook met de katholieke kerk.

Ondertussen gaat het normale leven in hoofdstad Harare gewoon door. Vermeulen zag om zich heen dat Zimbabwanen zich ogenschijnlijk weinig aantrekken van de pantserwagens op straat. "Ik heb alleen maar opluchting aangetroffen", zegt de correspondent.

Video Bram Vermeulen rijdt door Harare

De onderhandelingen in het huis waar Mugabe vastzit, verlopen moeizaam. Dat komt volgens Vermeulen doordat Mugabe onbuigzaam en bang tegelijk is.

"Ten eerste is Mugabe al 37 jaar president van dit land, hij laat zich niet zomaar aan de kant schuiven. Hij heeft er zijn hele leven in geloofd dat niemand het land beter kan regeren dan hijzelf", zegt Vermeulen in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Aan de andere kant is de 93-jarige leider bang, legt de correspondent uit. Met name voor de door Mugabe zelf ontslagen vice-president Emmerson Mnangagwa. "Mugabe vreest dat die wraakzuchtig zou kunnen zijn als hij de nieuwe president wordt. En dat Mnangagwa hem of Mugabe's vrouw Grace laat opsluiten."

Mugabe streeft volgens Vermeulen naar een vrijgeleide voor hem en zijn naasten. "Hij wil zeker weten dat de overdracht voor hem en zijn familie veilig gebeurt." De dictator zal daarom proberen een voor hem gunstig persoon aan de macht te krijgen. "Iemand die hem niet in de cel zal stoppen, zoals vermoedelijk Mnangagwa zal doen."

Een andere uitkomst is dat de leider uiteindelijk toch zelf de macht neerlegt. En dat hij het aan de legertop overlaat of er nieuwe verkiezingen komen, of dat de commandanten zelf een nieuwe president aanstellen.

Nationale held

Voorlopig ziet Vermeulen dat de legerleiding er moeite mee heeft om Mugabe de regie uit handen te nemen. "Het leger is ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. Maar aan de andere kant hebben de militairen ook respect voor de oude Mugabe; de vader en het boegbeeld van Zimbabwe."

De onderstaande foto is volgens Vermeulen veelzeggend. "De generaal rechts zit op een houten stoeltje, terwijl Mugabe spreekt vanuit zijn fauteuil."

Mugabe in overleg tijdens zijn huisarrest

De 93-jarige speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van Zimbabwe. Daarom geniet Mugabe nog steeds veel aanzien in zijn land. "Er zijn hele generaties opgegroeid die nooit een andere leider hebben gekend. Om die man zomaar aan de kant te zetten, dat is niet zo makkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl