Theater The Old Vic in Londen
NOS NieuwsAangepast

Londens theater krijgt 20 meldingen over wangedrag Kevin Spacey

Het Londense theater The Old Vic heeft twintig meldingen gekregen over "een verscheidenheid aan ongepast gedrag" door Kevin Spacey. De Amerikaanse acteur werkte tussen 1995 en 2013 bij het theater, eerst als acteur en vanaf 2004 als artistiek directeur.

De meldingen zijn het resultaat van een onderzoek door een advocatenkantoor op verzoek van het theater, na de gedetailleerde beschuldigingen over seksueel wangedrag van Spacey in Amerikaanse media. In eerste instantie had het theater gemeld dat er geen klachten over Spacey bekend waren.

Na de aanhoudende berichten en de roemloze afgang van de gevierde acteur, liet het theater toch onderzoek doen. Het advocatenkantoor ploegde een grote hoeveelheid oude e-mails door en zette een telefoonlijn op voor anonieme tips. Dat resulteerde in klachten van veertien personeelsleden van het theater en vier anderen.

Eerder zeer gewaardeerd

De beschuldigingen zouden allemaal gaan over seksueel grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. De slachtoffers zouden niet hebben gedurfd om er eerder melding van te maken. Spacey zelf heeft niet meegewerkt aan het onderzoek en de beschuldigingen zijn dus ook niet geverifieerd.

Spacey werd eerder juist zeer gewaardeerd voor zijn rol bij het redden van The Old Vic. In de tijd dat hij artistiek directeur werd, was het theater vrijwel afgeschreven en waren er plannen om er een stripclub van te maken.

Nieuwe gedragscode

Volgend jaar bestaat het theater tweehonderd jaar. De leiding heeft laten weten dat er een nieuwe gedragscode komt en een systeem met vertrouwenspersonen bij wie personeelsleden met problemen zich kunnen melden.

De huidige artistiek directeur heeft de twintig melders over Spacey zijn "welgemeende en diepe sympathie" betuigd. "Het is een schok. Iedereen zou moeten werken in een omgeving zonder intimidatie en zonder dat hij wordt lastig gevallen", zei Matthew Warchus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl