Mugabe en zijn vrouw begin deze maand
NOS Nieuws

'Mugabe claimt dat hij leider Zimbabwe is en weigert te vertrekken'

Robert Mugabe houdt vol dat hij de enige legitieme leider van Zimbabwe is. Hij weigert een voorstel te accepteren om met opgeheven hoofd te vertrekken, meldt persbureau Reuters. In de hoofdstad Harare zijn nog steeds militairen op straat die het openbare leven controleren.

Het Zimbabwaanse leger nam gisteren de macht in het land over, sindsdien heeft Mugabe huisarrest. Een priester die goede contacten met hem heeft, probeert te bemiddelen tussen Mugabe en het leger. Dat zou vooralsnog tot niets hebben geleid en er lijkt sprake van een patstelling.

De afgezette president, zijn vrouw Grace en een aantal politieke medestanders zouden in Harare op Mugabes landgoed 'Het Blauwe Huis' zitten. Gisteren werd nog gemeld dat Grace Mugabe gevlucht zou zijn. Een bron van Reuters die met enkele mensen in het Blauwe Huis contact heeft, zegt dat Mugabe niet van plan is om voor de verkiezingen van volgend jaar te vertrekken. Hij eist dat hij zijn termijn kan afmaken.

Economisch herstel

De 93-jarige Mugabe is sinds 1980 aan de macht, toen de Britse kolonie onafhankelijk werd verklaard. Hij wil dat zijn tweede vrouw Grace hem opvolgt, maar een flink deel van zijn partij ZANU-PF ziet daar niets in. Die partijleden steunen de vorige week ontslagen en gevluchte vicepresident Emmerson Mnangagwa.

De legerleiding lijkt uit te zijn op een geweldloze machtsovergang naar Mnangagwa. Die keerde gisteren terug naar Zimbabwe, net als oppositieleider Morgan Tsvangirai, die in het buitenland was voor een kankerbehandeling.

Mnangagwa zou een interim-regering willen vormen die in eerste instantie vooral de aandacht richt op economisch herstel. Onder het bewind van Mugabe raakte de economie in een neerwaartse spiraal. Meer dan honderd burgerorganisaties hebben Mugabe opgeroepen om de macht vreedzaam over te dragen.

Nederlandse ambassade

Het is onduidelijk wat de volgende stap van het leger is. De politie, die in het verleden een belangrijke steunpilaar van Mugabe was, lijkt niet in te grijpen en daarmee de coup te steunen.

De Nederlandse ambassade in het land is dicht vanwege de onzekere situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl