Eva Voortman (l), de nieuwe aanwinst van Ogaki Minamo
NOS SportAangepast

Softbalster Voortman ziet Japans avontuur als opstap naar olympisch goud

Als enige Europeaanse tussen Japanse speelsters. Je kunt ze niet verstaan en zij jou ook niet. Toch zul je goed moeten samenwerken, want het zijn je teamgenoten. Ga er maar aan staan. Softbalster Eva Voortman gaat de uitdaging aan.

De 24-jarige werpster gaat Olympia Haarlem inruilen voor Ogaki Minamo Softball Club. Bij het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken legt ze uit hoe dat is gegaan.

"Er speelt een Japans meisje in Nederland. Ik was zo brutaal om aan haar te vragen hoe ik in Japan zou kunnen spelen. Ze is gaan lobbyen en nu mag ik uitkomen in de sterkste softbalcompetitie ter wereld", aldus een opgetogen Voortman.

Afgelopen week werd Voortman gepresenteerd in Japan. Ze maakte direct indruk bij haar toekomstige ploeggenoten. "Ze wisten niet wat ze zagen: mijn krullen, mijn lengte... Ze gingen allemaal naast me staan en ze hebben mijn benen opgemeten."

Het is duidelijk: Voortman krijgt te maken met een nieuwe wereld. Een wereld die Anouk Mels al kent. Twintig jaar geleden maakte zij als eerste Nederlandse haar debuut in de Japanse competitie.

Cultuurverschil

Al snel merkte Mels cultuurverschillen met Nederland. "Ik was gewend om als speelster zelf na te denken. In Japan doe je gewoon wat de coach zegt. Daar moest ik erg aan wennen", vertelt Mels, die ook openlijk haar vraagtekens zette bij de Japanse trainingsmethode.

"Het team ging trainen voor de marathon om aan de conditie te werken. Maar softbal is een explosieve sport. Ze kon onze eerste slagvrouw uiteindelijk een marathon lopen, maar was ze bij het softbal een stuk langzamer geworden."

Anouk Mels in 1998

Niet alleen op het softbalveld liep Mels tegen problemen aan. "Ik ging samen met mijn man op pad in de auto van de club, waar ik overigens maar net inpaste. We gingen voor het eerst buiten de stad waar we woonden", weet de oud-softbalster nog.

"Toen we steeds verder reden, bedachten we dat we de borden natuurlijk niet konden lezen. Toen raakten we lichtelijk in paniek. Gelukkig beschikt mijn man over een goed richtingsgevoel..."

Communiceren

Met de technologie van tegenwoordig zal Voortman dat probleem kunnen voorkomen. Maar de Japanse taal, dat is wel een dingetje, zo realiseerde ze zich bij de eerste gesprekken met haar coach.

Voortman: "Ik communiceer nu echt met mijn handen en voeten. Ik ga wel mijn best doen om een beetje Japans te kunnen spreken."

Eva Voortman met haar nieuwe ploeggenoten uit Japan

Tot die tijd kan het soms ook eenzaam aanvoelen in Japan voor Voortman. "Dat zal niet altijd makkelijk zijn, maar tegenwoordig is er Skype om met iedereen in contact te blijven. Daarnaast ga ik ook verder met mijn studie Bewegingswetenschappen, dus zo blijf ik wel bezig. Maar ik vind het het allemaal waard voor het softbal."

Het grote doel? De Olympische Spelen van 2020. In Tokio staat softbal namelijk op het olympische programma. "Daar wil ik goud halen met Nederland. Ik dacht: als ik als pitcher kan meedraaien in Japan, dan kan ik dat ook met Oranje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl